Cancerul colorectal este pe locul doi ca frecvenţă în rândul femeilor, după cancerul de sân, şi pe locul trei ca frecvenţă în rândul bărbaţilor, după cel de plămâni şi prostată. 15 la sută dintre cancere pot fi moştenite genetic, însă în restul cazurilor, fumatul şi alcoolul pot juca un rol fatidic.
Specialiștii sunt de părere că cele mai periculoase sunt aliementele procesate din carne deoarece sunt bogate în calorii şi cresc nivelul colesterolului, pâinea în cantitate mare şi produsele de panificaţie. În plus, alimentaţia pe bază de lactate din prezent este de o calitate mai slabă, din cauza metodelor industriale. De asemenea, atât fumatul, cât și alcoolul creşte riscul de cancere colorectale.
În general, evaluarea medicală anuală este esenţială. După vârsta de 40 de ani, aceasta poate include consultul gastroenterologic şi colonoscopia virtuală. Ele trebuiesc făcute mai ales de către cei care au cancere în familie sau boli precum colita sau polipii adenomatoşi, factori de risc semnalaţi de medici. Acestea pot pune în evidenţă cancere colorectale înainte ca maladia să ajungă în stadii avansate.
Conform descopera.ro, orice simptom digestiv persistent, precum scaunele cu sânge, constipaţia sau durerile trebuie semnalat medicului deoarece pot anunţa un cancer care, diagnosticat corect şi la timp, se poate trata cu succes.
Nu trebuie neglijate nici hidratarea corectă, cele 30 de minute de sport zilnic şi un regim alimentar bogat în fibre din cereale integrale, care menţin sănătatea sistemului digestiv.