Astfel, impactul macroeconomic este diferenţiat, unele măsuri urmând să intre în vigoare, în 2016, iar altele în 2019, când Guvernul speră că reducerea cotei unice, respectiv a impozitului pe profit şi a impozitului pe venit, să aibă un rol multiplicator cu deosebire asupra investiţiilor.
Pe ansamblu, se estimează că, în anul 2016, principala componentă de cerere, care va fi influenţată pozitiv, este consumul populaţiei, care urmează să se majoreze suplimentar cu 1,8 puncte procentuale.
Un impact semnificativ se va înregistra şi în cazul inflaţiei, care, potrivit estimărilor Guvernului, s-ar putea diminua cu 2,6 puncte procentuale, în primul an de aplicare a propunerilor de reducere a TVA şi a accizelor.
Proiectul rescrierii Codului fiscal a început, în 2013, sub ministeriatul liberalului Daniel Chițoiu, a continuat sub Ioana Petrescu (fără apartenență politică asumată), preluat de socialistul Darius Vâlcov și finalizat sub interimatul lui Victor Ponta, la conducerea Finanțelor.
Impozitul pe profit
1. Se exclud din categoria contribuabililor obligaţi la plata impozitului pe profit a următoarelor persoane juridice :
- Academia Română;
- fundaţia înfiinţată de Academia Română în calitate de fondator unic;
- entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică;
- completarea categoriei de persoane juridice scutite de la plata impozitului pe profit, pentru anumite venituri, cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România.
2. Se revizuieste regimul veniturilor din dividende primite de la persoane juridice române și se introduc noi tipuri de venituri neimpozabile, astfel:
- dividendele primite de la firmele romanesti sunt venituri neimpozabile, indiferent de condițiile de deținere a titlurilor de participare;
- Banii colectati de organizaţiile colective autorizate, cât şi de producători, pentru îndeplinirea resposabilităţilor de finanţare a gestionării deşeurilor;
- veniturile din despăgubiri primite în baza hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului;
- veniturile reprezentând echivalentul unor despăgubiri primite potrivit Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare, prevedere care a fost preluată din această lege specială.
3. Incepând cu data de 1 ianuarie 2019, cota de impozit pe profit se reduce la 14%.
4. Se elimina limitele fiscale pentru: a)cheltuielile efectuate în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 euro/an/ participant; b) cheltuielile cu primele de asigurare voluntară de sănătate, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 250 de euro/an/ participant. Aceste contribuții ale angajatorului la schemele de pensii facultative, respectiv pentru primele de asigurare voluntară de sănătate, se includ în venitul salarial al angajatului, în vederea impozitării, pentru partea care depășește 650 euro, pentru aceste cheltuieli însumate.
Mai multe pe HotNews.ro.