„Nu înțeleg ce face PSD în domeniul pensiilor și când face. Nu mai aplică legea 127, începe o mega-consultanță, de la Banca Mondialăp, care va dura cu anii. Aud că se face un comitet care o va ține din ședință în ședință ca să pară că lucrează deși problemele se cunosc bine la casele de pensii.
Așa că am terminat și am și depus o propunere legislativă pentru pensionari, după tot ceea ce am discutat cu dânșii despre diverse neajunsuri ale legii în vigoare. Consider că problemele de mai jos nu mai pot fi amânate:
Veniturile totale brute trebuie să fie luate în considerare în calcularea pensiei. Tot ce au muncit oamenii, toate tipurile de sporuri, nu doar cele cu caracter permanent trebuie valorificate pentru stabilirea cuantumului pensiei. În fond, este munca omului.
Am studiat mult un eșantion reprezentativ din procesele soluționate în instanțele de judecată și aceasta este principala problemă a oamenilor. Îi trebuie o rezolvare acum, una corectă față de munca lor. Procesele în instanță se țin pe banii și pe timpul lor, într-o chestiune evident nedreaptă. Dacă pentru aceste sporuri sau beneficii s-au plătit contribuții, atunci trebuie să fie luate în considerare la stabilirea dreptului.
Pensia de urmaș să poată fi acordată soțului supraviețuitor și în cazul unei căsătorii mai mică de 10 ani dar de cel puțin 1 an (în prezent, legea prevede cel puțin 15 ani respectiv până la 10 ani cu o diminuare a cuantumului pensiei). Și în acest caz, cu o diminuare corespunzătoare a cuantumului față de situația în care ar fi avut 10 ani de căsătorie.
Pentru perioada lucrată în grupe de muncă în condiții deosebite/grupa I/condiții speciale să se ia în considerare nu doar anul complet ci și lunile dintr-un an. A lucrat cineva ani și 7 luni, atunci toată perioada trebuie să fie apreciată și valorificată. Până la ultima zi. Se va aplica reducerea vârstei de pensionare proporțional cu timpul lucrat”, a declarat Violeta Alexandru în emisiunea „Newsroom” de la Realitatea PLUS.