Nu sunt multe asemănări între religiile lumii, însă un lucru asupra căruia toate sunt de acord este că, în acea perioadă a lunii, femeia este impură, necurată şi chiar malefică.
Iudaismul, creştinismul, islamismul, hinduismul şi budismul au reguli stricte referitoare la menstruaţie şi chiar remedii împotriva „efectelor negative“ asupra femeii şi asupra societăţii, se arată într-o analiză a Departamentului de Antropologie din cadrul Universităţii indiene Pondicherry. Interdicţiile aplicate femeilor sunt, uneori, foarte asemănătoare între religii, de la trăitul separat de comunitate, până la a nu se atinge de carne, fructe sau de legume proaspete.
Creştinismul
Multe dintre sectele creştine nu urmează niciun ritual specific menstruaţiei. Totuşi, civilizaţiile vestice, în special cele creştine, au un istoric bogat în tabuuri. Un detaliu interesant vine din Jurnalul Medical Britanic din 1878, care susţinea că femeia la menstruaţie ar cauza putrezirea cărnii. Istoria acestor tabuuri creştine a fost motivul principal în decizia care spune că femeile nu pot ocupa poziţii de autoritate în cadrul bisericii. Mai mult, există grupuri, ortodoxe sau catolice, care nu permit împărtăşirea femeilor aflate la menstruaţie. Tabuurile sunt responsabile şi pentru credinţa multor catolici că o femeie nu ar trebui să aibă contact sexual în timpul acestei perioade. Ortodocşii ruşi cred că femeia care sângerează trebuie să stea într-o colibă în toată această perioadă. Nu are voie să intre în biserică, să aibă orice fel de contact cu bărbaţii sau să atingă mâncarea proaspătă. Aerul din jurul femeii este rău pentru tinerii vânători: dacă vreunul se apropie de femeie, atunci toate animalele îl vor simţi şi el nu le va putea vâna. Se credea chiar că privirea unei femei poate afecta vremea.
Iudaismul
Codul de legi al evreilor, Halakha, detaliază reguli stricte care conduc fiecare aspect al vieţii, inclusiv al sexualităţii. Legea interzice în mod expres orice contact fizic între bărbaţi şi femei în timpul zilelor menstruaţiei şi chiar o săptămână după. Interdicţia include înmânarea obiectelor, dormitul împreună, împărţirea aceleiaşi farfurii de mâncare, inhalarea parfumului femeii, privitul la hainele ei (chiar dacă sunt pe ea sau nu) şi chiar ascultatul vocii ei atunci când cântă. Toată această perioadă de timp, de la începutul sângerării, până la sfârşitul celei de-a şaptea zile „curate“, atunci când femeia trebuie să facă o baie ritualică, este denumită perioada „Niddah“ (necurată). Sursa acestei legi a „purităţii familiei“ este Leviticul capitolul 18, versetul 19: „Să nu te apropii de femeie în timpul regulii ei ca să-i descoperi goliciunea“.
Islamismul
În cultura musulmană, femeile „impure“ trebuie evitate. Aceste reguli sunt date de către Coran (2:222) care spune că „Oamenii te întreabă, Mohamed, despre (împreunarea cu) femeile în timpul menstruaţiei. Spune: «Acesta este un rău. Aşadar, staţi departe de femei în timpul menstruaţiei şi nu vă apropiaţi de ele până nu se vor curăţi! Iar dacă sunt curate, puteţi veni la ele, aşa cum v-a poruncit Allah, căci Allah îi iubeşte pe cei care să căiesc şi îi iubeşte pe cei care se curăţesc»“. Islamul nu consideră femeia la menstruaţie ca având o „necurăţire contagioasă“. Legea islamică tratează menstruaţia ca fiind impură numai din punctul de vedere al actelor religioase. Există două mari interdicţii pentru femeie. Prima este că nu are voie să intre într-un altar sau într-o moschee. De fapt, nu are voie să se roage sau să postească în timpul Ramadamului, nu are voie să atingă Coranul şi nici să recite din conţinutul lui. A doua interdicţie este că nu are voie să întreţină relaţii sexuale timp de şapte zile. Este „scutită“ de la ritualuri cum ar fi rugăciunile zilnice şi postul, deşi nu i se dă opţiunea de a îndeplini toate acestea, chiar dacă ar vrea. Şi la musulmani există baia ritualică pentru purificare, la sfârşitul zilelor de menstruaţie.
Sursă: adevarul.ro