Cei mai mulţi cunoaştem cunoaştem această plantă şi sub numele de Mâna Maicii Domnului.
Mâna Maicii Domnului- Chinezii au fost primii care au descoperit proprietăţile curative ale caprifoiului, pe care l-au folosit pentru a trata durerile de gât, conjunctivită, inflamatiile pielii şi ale tractului urinar. Iată câteva beneficii ale caprifoiului:
1. Ţine sub control nivelul zahărului din sânge
2. Tratează şi ameliorează afecţiunile respiratorii
3. Combate bacterii precum Salmonella
4. Vindecă arsurile solare şi îndepărtează petele de pe piele
5. Ajută în cazul durerilor de la nivelul intestinului subţire
6. Este un detoxifiant natural - uleiul de caprifoi ajută la curăţarea organismului, prin eliminarea toxinelor.
Mâna Maicii Domnului: Modalităţi de preparare a florilor de caprifoi
1. Infuzia de flori de caprifoi
Caprifoi - Are efecte diuretice, laxative, calmante, expectorante, antimicrobiene, antispasmodice datorită faptului că în compoziţia florilor se regăsesc substanţe precum quercitina, magneziul, calciul, potasiul, uleiuri esenţiale sau vitamina C. Infuzia se prepară din bobocii plantei, proporţia fiind de o ceaşcă de boboci la un litru de apă clocotită, care se lasă la infuzat pentru 10 minute. Se pot consumă 2-3 căni de infuzie pe zi.
Contraindicaţii: persoanele care suferă de boli de stomac, diaree, femeile însărcinate şi cele care alăptează.
2. Flori de caprifoi macerate în miere
Mâna Maicii Domnului- Se culeg suficiente flori pentru a umple un borcan, peste care se adaugă miere de albine. Se lasă la macerat câteva săptămâni sau chiar câteva luni de zile (în funcţie de răbdarea fiecăruia), se strecoară şi se consumă atunci când este cazul. Elixirul astfel obţinut poate fi folosit în diverse afecţiuni, dar şi că simplu aliment sau pentru măştile faciale de înfrumuseţare.