"S-a nascut in 90 la Timisoara ce tanara este formarea profesionala in Romania si Croatia in conservarea si restaurarea patrimoniului, experienta vasta in antreprenoriat si proiecte europene inca din 2017, implicata ca autor in elaborarea de studii pentru ca este manager cutural si actrita si asta e debutul ei in politica: Roxana Alexa - Este prezentarea grandioasă pe care i-a făcut-o partidul Roxanei Alexa la lansarea candidaților AUR pentru alegerile europarlamentare. Însă totul e într-un contrast vizibil cu ce a descoperit jurnalistul vânător de impostori Valeriu Nicolae în CV-ul tinerei candidate.
Conform propriilor declarații, aceasta a terminat Facultatea de Filosofie la Universitatea de Vest din Timișoara într-un singur an, iar apoi a absolvit cursurile de Conservare și Restaurare la aceeași universitate, în timp ce a terminat o altă facultate în doi ani, la Zagreb. Cireașa de pe tort: Alexa a făcut și psihopedagogie într-un singur an, în același timp cu masteratul și în timp ce mai avea și trei slujbe în două orașe diferite. Suspectă este și teza de masterat a viitoarei candidate la Parlamentul European, cu un titlu cel puțin halucinant: Distribuțiile Puterii Spectrale Există în Lumea Fizică, dar Culoarea Există doar în Mintea Observatorului.
„Nu e mitomană. E candidată pentru Europarlamentare pe lista AUR ... Dacă o cunoașteți pe domnișoara în cauză vă rog dați-i un tag că tare aș vrea să îi văd și eu diplomele și să îi citesc masteratul că sunt pasionat de genii, impostori și Astrofizică”, a scris Valeriu Nicolae pe pagina sa de Facebook.
Într-un răspuns pentru Realitatea PLUS, Roxana Alexa a venit cu o serie de precizări și lămuriri:
"1. In timpul studiilor de licenta (Facultatea de Arte si Design, UVT), am participat la cursurile transversale (cosmologie si astrofizica) din cadrul Facultatii de Fizica (UVT) aceste cursuri transversale aparusera in acea perioada si aveau caracter obligatoriu, dar subiectul era la alegere. Ulterior la o distanta in timp de 3 ani de la absolvirea studiilor de licenta in domeniul conservarii si restaurarii; am revenit in Timisoara si din curiozitate pentru studiul cerului, dar nu cu scopul de a profesa in domeniu, am reluat o parte din subiectele initiale predate in cadrul Facultatii de Fizica, dupa ce am fost admisa la masterat. Lucrarea scrisa a fost realizata cu scopul de a prezenta punctele de intersectie dintre fenomenele expuse superficial ca fiind opuse, dar ale caror rezultate din cercetare sunt atat de asemanatoare si doar interpretarea acestora este diferita. In acest sens a rezultate un plan de lucru pentru un master interdisciplinar (arte-fizica), care sa permita accesul la cercetare ambelor parti, pe acelasi suport tehnic (instrumente, simulari s.a.m.d.)
2. La fel ca multi dintre tinerii care traiesc in Romania, m-am inscris la facultate dupa finalizarea liceului, dar imediat am realizat ca nu era un moment potrivit, astfel ca am retras dosarul de la Facultatea de Filosofie si de abia peste 3 ani am reluat studiile de licenta in domeniul artei; nu detin diploma de licenta in filosofie, dar sunt in continuare pasionata de subiect.
3. In timpul studiile de licenta din cadrul Facultatii de Arte si Design (UVT), am obtinut 2 burse de studiu (in ani academici consecutivi) la Academia de Arta din Zagreb, unde am participat si la cursuri transversale pe teme legate de neurostiinta in arta, precum si la ateliere intense de practica in conservare si restaurare (in Croatia si Slovenia). Ca urmare a rezultatelor obtinute, dar si pentru ca aproape jumatate din cei 3 ani de studiu (plus vacantele petrecute in practica in restaurare picturi murale) i-am petrecut la Academia de Arta din Zagreb, acesta perioada este mentionata in portofoliul meu personal intr-un capitol individual. Detin o diploma de licenta acordata de Universitatea de Vest din Timisoara si suplimentul pentru studiu acordat de Academia de Arte din Zagreb.
4. Psihopedagogia este studiata in general in paralel cu subiectele predate in timpul licentei, eu insa pentru ca la vremea respectiva am obtinut bursa de studiu si am plecat in Croatia, am reluat-o ulterior ca modul post-universitar. Am realizat tabere de pictura pe sticla care se adresau elevilor in timpul vacantelor acestora si am realizat necesitatea de a structura modul de predare a tehnicilor, iar perfectionarea in acest sens a constat in participarea la cursurile din cadrul modului de psihopedagogie pe care l-am absolvit.
5. Colaborarile pe care le-am avut si le am in continuare fie prin firma si/sau fie cu cedarea drepturilor de autor, majoritatea structurate pe proiecte pe termene scurte de timp (2-3 luni) si nu sunt contracte de angajare. In unele cazuri pentru evaluare de proiecte, audite sau consultanta, aceste colaborari se pot incadra si in termene de timp de sub o luna calendaristica si presupun activitati saptamanale de 3-5h, deci se pot realiza in paralel in orase diferite si in acelasi timp, mai ales in contextul perioadei pandemice, in care majoritatea intalnirilor s-au realizat online.
6. Activitatile din domeniul cinematografiei (productie si distributie de film) sunt in stransa legatura cu scoala de film si au cea mai mare constanta de timp, de peste 12 ani, la fel ca activitatea de organizare si prezentare evenimente sportive.
Realizez activitati in domenii diferite si astfel am avut ocazia sa intalnesc oameni si oportunitati care sa sustina acest fenomen al diversitatii in plan profesional. Ii multumesc domnului la care faceti referire pentru munca pe care o depune si va multumesc si dumneavoastra pentru apel."