Sinuzita se manifestă prin inflamarea mucoasei care căptușește sinusurile, mici cavități anexate foselor nazale. Legătura cu fosele nazale permite drenarea mucusului și eliminarea lui. În sinuzită, drenajul sinusurilor este afectat, ceea ce duce la acumularea mucusului. De multe ori, sinuzita apare după o răceală, când virusul care a provocat-o atacă și mucoasa pereților sinusurilor. Uneori, sinuzita virală se poate asocia și cu o infecție bacteriană.
Peste 50% din sinuzitele acute sunt de natură bacteriană, printre bacteriile adesea implicate numărându-se Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae. De asemenea, sinuzita poate fi cauzată de fungi și de alergii.
Frecventă la cei cu deviație de sept
La persoanele care au deviație de sept (osul și cartilajul care împart în jumătate cavitatea nazală), căile de drenaj ale sinusurilor pot fi blocate sau restricționate, lucru ce predispune la apariția sinuzitei. De asemenea, au mai mari riscuri de a face sinuzită cei cu polipi nazali, cu diverse infecții, cei cu traumatisme la nivelul feței și cei care lucrează în mediul toxic.
Se poate croniciza
Dacă după 5-7 zile de răceală obișnuită, sunt prezente simptome precum nasul înfundat, scurgerile nazale abundente și colorate, senzația de greutate în zona frunții sau între ochi, poate fi vorba de sinuzită acută. Mai pot apărea: febră, stare generală de rău și respirație urât mirositoare. Un astfel de episod durează până la 3 săptămâni. În cazul în care nu se administează tratamentul corect, se trece într-o fază subacută.
Dacă inflamația mucoasei sinusurilor durează mai mult de 3 luni, vorbim de sinuzită cronică. În vreme ce unele persoane fac forme ușoare de sinuzită, la altele, boala reapare de mai multe ori de-a lungul vieții.
În ce constă tratamentul
În sinuzita acută, tratamentul vizează drenajul secrețiilor din sinusuri. Este nevoie de administrarea de descongestionante nazale, fluidifiante de secreții și de antiinflamatoare. Este important să se respecte tratamentul cu antibiotice, pentru ca boala să nu recidiveze. În forma cronică, terapia vizează eliminarea cauzei și reducerea inflamației locale.
Află care sunt complicațiile care pot apărea dacă sinuzita nu e tratată AICI