CURTEA DE CONTURI - AVIZ FAVORABIL
Proiectul de buget al Curţii de Conturi pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 23 de voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".
"Proiectul de buget pentru anul 2024 aferent Curţii de Conturi este în sumă de 524,775 milioane de lei. Acesta asigură necesităţile conform programării unor activităţi cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului 2021 - 2027, continuarea procesului de digitalizare. De asemenea, pe lângă menţinerea şi dezvoltarea sistemului de identificare rapidă şi păstrarea documentelor se are în vedere dezvoltarea platformei de big data pentru analiză de risc şi eşantionare şi a sistemului informatic pentru gestionarea misiunilor de audit", a declarat preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc.
El a menţionat că prin acest buget se asigură fonduri necesare pentru investiţii noi şi finalizarea celor începute în anul 2023, precum şi aplicarea drepturilor salariale prevăzute de Legea cadru 153/2017.
Mihai Busuioc a precizat că suma de 300 de milioane de lei este prevăzută pentru cheltuielile de personal, 34 milioane de lei pentru bunuri şi servicii, 15 milioane de lei pentru finanţarea unor proiecte cu finanţare din fonduri nerambursabile şi 38 de milioane de lei pentru cheltuieli de capital.
MINISTERUL ENERGIEI - AVIZ FAVORABIL
Proiectul de buget pentru 2024 al Ministerului Energiei a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 22 de voturi "pentru" şi nouă "împotrivă".
Au fost depuse două amendamente, însă niciunul nu a fost aprobat.
"Bugetul Ministerului Energiei este de 8 miliarde lei, din care de la bugetul de stat avem 4,4 miliarde lei şi venituri proprii, respectiv Fondul pentru modernizare şi Planul naţional de investiţii, în total 3,56 miliarde lei, aproximativ. De la bugetul de stat acum un an erau 1,6 miliarde lei. Iată ca aula acesta este 4,4 miliarde lei. Deci bugetul Ministerului Energiei faţă de bugetul de anul trecut înseamnă o creştere de aproximativ 300%, o triplare. Am inclus aici şi miliardul de lei obţinut pentru finanţarea schemei de plafonare - compensare, care va fi, de asemenea, alimentată pe parcursul anului, şi Ministerul Finanţelor corect spune că nu trebuie prevăzute aceste sume în proiectul de buget", a explicat ministrul Finanţelor, Sebastian Burduja.
Ministerul Energiei are prevăzută în Anexa 3 a proiectului de buget credite de angajament de 16,461 miliarde de lei şi credite bugetare în valoare de 8,017 miliarde de lei.
ADMINISTRAȚIA PREZIDENȚIALĂ - AVIZ FAVORABIL
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, luni, bugetul pe anul viitor al Administraţiei Prezidenţiale, cu 23 de voturi "pentru" şi opt "împotrivă".
Bugetul Preşedinţiei pe anul 2024 este de 135.000.000 de lei din credite de angajament, cu 9,78% mai mult ca anul trecut, şi 109.699.000 de lei din credite bugetare, cu 0,90% mai mult ca anul trecut.
Pentru cheltuieli de personal vor fi folosite 36.749.000 de lei din credite de angajament şi 36.749.000 de lei din credite bugetare, cu 4,47% mai mult ca anul acesta.
ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE A PRIMIT DOAR 2,8 MILIARDE DE LEI, DEȘI A CERUT 10 MILIARDE
Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au aprobat, luni, fără amendamente, bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe anul 2024.
Potrivit proiectului de buget transmis în Parlament de către Guvern, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va avea în 2024 un buget de 2,884 miliarde lei, în creştere cu 3,91% faţă de execuţia preliminată din acest an.
La capitolul cheltuieli de personal suma este de 2,85 miliarde lei (creştere de 3,89%), iar la categoria bunuri şi servicii suma alocată anul viitor este de 18 milioane lei (creştere de 25,16%).
Preşedinta Instanţei supreme, Corina Corbu, le-a explicat parlamentarilor că instituţia pe care o conduce a solicitat Ministerului de Finanţe un buget de peste 10,4 miliarde lei pentru anul 2024, însă a primit doar 2,8 miliarde lei.
Ea a propus două amendamente privind suplimentarea bugetului pentru anul viitor, la capitolul cheltuieli de personal, respectiv 1,126 miliarde lei pentru finanţarea celor 15.676 de posturi existente în sistemul judiciar şi 4,7 miliarde lei pentru achitarea integrală a unor restanţe salariale acordate personalului din Justiţie în urma unor hotărâri judecătoreşti.
Amendamentele au fost respinse de parlamentari, bugetul Instanţei supreme fiind aprobat în forma propusă de Guvern.
BUGETUL SENATULUI, APROBAT CU UN AMENDAMENT
Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au aprobat, luni, bugetul Senatului pe anul 2024.
Potrivit proiectului de buget de stat pe anul viitor, bugetul Senatului este de 355.025.000 de lei - credite de angajament şi 355.025.000 de lei - credite bugetare, cu 8,59 % în creştere faţă de acest an. Pentru cheltuieli de personal s-au alocat 205.482.000 de lei din credite de angajament şi 205.482.000 de lei din credite bugetare, cu 7,43% mai mult faţă de 2023.
Cele două comisii de buget au adoptat un amendament prin care se suplimentează bugetul Senatului cu 33,087 milioane de lei, pentru punerea în practică a deciziilor Curţii Constituţionale cu privire la pensiile parlamentarilor. Vor fi plătite sumele aferente celor 12 luni din anul 2024 şi lunilor iulie-decembrie din 2023.
MINISTERUL TRANSPORTURILOR AVIZ FAVORABIL
Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au avizat, luni, favorabil, proiectul de buget al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pe anul 2024.
Bugetul MTI a trecut cu 19 voturi pentru, nouă împotrivă şi nicio abţinere.
MTI are pentru anul viitor un buget propus de peste 30 de miliarde de lei, care va ajuta la recuperarea decalajelor de dezvoltare economică a regiunilor şi a întârzierilor din ultimii 30 de ani din infrastructura mare de transport, potrivit ministrului de resort, Sorin Grindeanu.
Şeful de la Transporturi a precizat că anul viitor vor fi în execuţie proiecte în valoare totală de 81 de miliarde de lei.
"Pe drumuri de mare viteză - aici vorbim de autostrăzi şi de drumuri expres - în execuţie la anul sunt 816 km, cu o valoare totală de 55 de miliarde de lei, pe calea ferată - modernizare şi electrificare vorbim de 440 de km - în valoare de 21 de miliarde de lei şi aş mai adăuga un punct, şi anume achiziţie de trenuri noi. Sunt 131 de trenuri noi în valoare de 5 miliarde de lei. De asemenea, n-aş trece peste şi aş spune că vom accesa şi deja s-au aprobat unele proiecte şi pe Fondul de modernizare, unde vorbim, de asemenea, de alte 60 de trenuri noi cu eficienţă energetică şi impact redus asupra mediului în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de lei. Pentru celelalte tipuri de cheltuieli aferente bugetului de stat, suma necesară sau suma alocată este de 9,6 miliarde de lei, cu o creştere de aproximativ 10% faţă de anul 2023. Deci pe partea de investiţii, vorbim de peste 20 de miliarde de lei, o creştere cu aproape 30% faţă de anul acesta. Pe partea cealaltă, cea legată de de sumele aferente bugetului de stat, o creştere de 10%", a susţinut ministrul.
Din această sumă, de la bugetul de stat, aproximativ 725 de milioane vor fi alocate pentru investiţii. Pe rutier se vor aloca aproximativ 350 de milioane de lei, pe feroviar - aproape 340 de milioane, pe naval - 28 de milioane de lei şi pe aerian 15 milioane de lei.
Alte 4,5 miliarde de lei sunt necesare pentru întreţinerea infrastructurii rutiere şi feroviare, defalcat fiind aproximativ un miliard de lei pe zona rutieră şi 3,5 miliarde de lei pe feroviar.
"Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere este nevoie, de asemenea, de alte 113 milioane de lei. Pentru reparaţii curente ale infrastructurii feroviare publice trebuie să alocăm peste 50 de milioane de lei. La aceste sume se adaugă ajutoare sociale în valoare de aproape 600 de milioane de lei şi cheltuieli de capital în valoare de aproximativ 44 milioane de lei. Diferenţa de aproximativ 3 miliarde de lei o reprezintă dobânzi, subvenţii, despăgubiri civile, rambursări de credite, cheltuieli materiale, cheltuieli salariale, cheltuieli aferente programelor, finanţare rambursabilă, dar şi alte tipuri de cheltuieli", a precizat Grindeanu.
BUGETUL CONSILIULUI CONCURENȚEI AVIZ FAVORABIL
Proiectul de buget al Consiliului Concurenţei pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 16 de voturi "pentru" şi 9 "împotrivă".
"Bugetul Consiliului Concurenţei rămâne în parametri pe care i-a avut şi în anul anterior. Principalele cheltuieli ar fi legate de întreţinerea spaţiilor noastre, utilităţi, carburanţi. În acelaşi timp, asigurăm din fondurile publice funcţionarea platformelor de monitorizare a preţurilor, care au fost foarte utile atât în timpul pandemiei, cât mai cu seamă pe perioada crizelor energetice şi alimentare de anul trecut, în hiper-inflaţie. Dimensionarea bugetului Consiliului Concurenţei are în vedere şi lărgirea competenţelor autorităţii noastre prin acte normative succesive începând cu practicile neloiale pe lanţul agro-alimentar şi până la analiza investiţiilor străine directe în România", a spus Dan Virgil Pascu, vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.
AVIZA FAVORABIL PENTRU ANSVSA
Proiectul de buget al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 17 de voturi "pentru" şi 9 "împotrivă".
ANSVSA are prevăzute pentru 2024 credite de angajament, respectiv credite bugetare de 1,313 miliarde lei. Potrivit preşedintelui instituţiei, Alexandru Nicolae Bociu, bugetul autorităţii pentru anul viitor asigură plata celor 10.000 de lei pentru medicii veterinari concesionari. Referitor la o actualizare a tarifelor el a menţionat că este depus un proiect la Secretariatul General al Guvernului.
BUGETUL CNA AVIZ FAVORABIL
Comisiile parlamentare reunite de buget, finanţe şi bănci au avizat favorabil, luni, bugetul Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru anul 2024, cu 21 de voturi "pentru" şi 6 "împotrivă".
Preşedintele CNA, Monica Gubernat, a declarat că bugetul este suficient pentru funcţionarea normală a instituţiei şi că necesarul de investiţii va fi acoperit din fonduri europene.
Conform proiectului de buget, CNA are alocate anul viitor 17,288 milioane lei, în scădere cu 0,05% faţă de execuţia preliminată în acest an. La capitolul cheltuieli curente este prevăzută suma de 17,188 milioane lei (în creştere cu 1,43%), dintre care 15,242 milioane lei sunt cheltuieli de personal (creştere de 1,61%), iar 1,776 milioane lei pentru bunuri şi servicii (scădere de 1%).