Potrivit gazetadeștiri.ro, asociația ADI București ar face pe ascuns demersuri pentru a duce deșeurile din București în localități aflate pe o rază de 150 km față de Capitală.
În această asociație vor intra sume uriașe de bani, atât din bugetele sectoarelor cât și din finanțări europene, iar asta a ajuns imediat în atenția politicienilor care au început bătălia pentru funcții.
Președinte al asociației a fost numit Dan Iulius Plaveti, fost președinte al ANRE în timpul guvernului Boc. Iar funcția de consultant a primit-o Radu Dan Păunescu, deși nu a fost angajat sub o formă legală. Culmea e că, Păunescu a fost implicat în trecut în acte de corupție, tocmai în domeniul protecției mediului și gestionării deșeurilor.
Totuși, pentru a clarifica situația, Guvernul a venit cu o a doua Ordonanță si a impus ca termen limită de rezolvare a contractelor de gestiune a deșeurilor data de 30.12.2022. Conform ordonanței, agenții economici nu vor mai putea încheia contracte intre ei pentru gestionarea deșeurilor, ci doar cu autoritățile publice, primării sau Asociații de dezvoltare Intercomunitară.
GUNOAIELE CAPITALEI, "EXPORTATE" ÎN LOCALITĂȚILE ÎNVECINATE
Cel mai mare scandal legat de munții de gunoaie de pe străzi a rămas în București, în Sectorul 1. Operatorul de salubritate Romprest, care are monopol în sector în baza unui contract pe 25 de ani semnat cu administrația Chiliman, a refuzat să ridice gunoaiele aruncate de populație pe străzi, vara trecută. Și chiar a redus frecvența cu care ridica pubelele stradale. Romprest a invocat faptul că Primăria condusă de Clotilde Armand avea datorii către companie.
Gunoaiele din Capitală sunt duse în mai multe județe, inclusiv în Ilfov. Groapa din Vidra, județul Ilfov nu o poate fi închisă, pentru că are autorizație de mediu, deși de aici vine o poluare uriașă. Iar locuitorii din Popești-Leordeni au trimis sute de sesizări din cauza mirosului care vine de la o altă groapă din apropiere. Oamenii au ajuns aproape de situația de a-și părăsi locuințele.
Problema gunoaielor nu se încheie la granițele Capitalei. În județul Călărași, între Oltenița și Ulmeni, 100 de hectare de pământ sunt încărcate zilnic cu tone de deșeuri care vin din București și Giurgiu. Groapa funcționează sub masca unor operațiuni de sortare, iar lucrurile par legale din punct de vedere al documentelor. Gunoiul ar trebui sortat și tratat, dar acest lucru nu se întâmplă. Locuitorii din Ulmeni spun că gunoiului i se dă foc în permanență, și se produce fum toxic.
Județul Maramureș a intrat luna trecută în stare de alertă din cauza mormanelor de deșeuri, astfel că CNSU a decis ca tratarea și depozitarea gunoaielor de acolo să fie asigurate, timp de 6 luni, de operatori din Oradea.
Munți de gunoaie au apărut și în mai multe cartiere din Târgu Mureș. Cum tomberoanele sunt arhipline, oamenii au lăsat resturile menajere pe jos. Autoritățile au transmis că este nevoie de... răbdare!