Un incident grav de biosecuritate a fost descoperit în Australia, unde sute de fiole care conțineau virusuri periculoase au dispărut dintr-un laborator de cercetare. Într-o declarație recentă, ministrul Sănătății din Queensland, Tim Nicholls, a confirmat că 323 de mostre de virusuri vii – printre care virusul Hendra, Lyssavirus și Hantavirus – au dispărut în 2021, într-o breșă semnificativă a protocoalelor de securitate, scrie Newsweek.
Descoperirea acestei breșe a avut loc abia în august 2023, când s-a aflat că aproape 100 dintre fiolele dispărute conțineau virusul Hendra, un patogen extrem de periculos. Două dintre fiole conțineau hantavirus, iar restul, 223 de fiole, erau pline cu lyssavirus – o substanță similară cu rabia, cu o rată de mortalitate foarte mare.
Virusul Hendra a fost identificat pentru prima dată în mijlocul anilor 1990, după ce a infectat și ucis mai mulți cai în Australia. Deși infectarea oamenilor este rară, consecințele sunt devastatoare. Rata de mortalitate la oameni atinge un procent alarmant, 57%. „Virusul Hendra a avut un impact profund asupra celor care au fost infectați, asupra familiilor acestora, dar și asupra animalelor din zonele afectate”, a declarat Raina Plowright, profesoară la Universitatea Cornell, explicând gravitatea acestui virus.
În ceea ce privește hantavirusul, acesta este transmis de rozătoare și poate cauza Sindromul Pulmonar Hantavirus, o afecțiune cu o rată de mortalitate de aproximativ 38%. La fel de periculos, lyssavirusul poate duce la moartea rapidă a celor infectați, având o similitudine cu rabia.
„Nu există riscuri pentru sănătatea publică”
Conform autorităților din Queensland, nu există dovezi clare că aceste fiole au fost furate, dar se presupune că probelor le-ar fi dispărut urma din cauza unui congelator care s-a defectat.
S-a descoperit că acele mostre au fost transferate într-un alt congelator funcțional fără completarea documentelor necesare, iar în acest fel, fiola cu virusuri ar fi fost pierdută sau nu mai este contabilizată. „Cel mai îngrijorător aspect este că acest transfer s-a făcut fără completarea procedurilor corecte. Virusurile ar fi putut fi îndepărtate din depozitarea securizată și pierdute”, a precizat Nicholls, conform unui raport al ABC.
Guvernul din Queensland a asigurat publicul că „nu există riscuri pentru sănătatea publică” în urma acestui incident, având în vedere că virusurile s-ar fi degradat rapid la temperaturi ridicate și ar fi devenit inofensive.
Investigațiile continuă, iar autoritățile sunt determinate să afle exact cum au dispărut aceste fiole și ce măsuri pot fi implementate pentru a preveni repetarea unui astfel de incident. „Este crucial ca Queensland Health să afle ce s-a întâmplat și ce măsuri pot fi luate pentru a preveni o asemenea breșă de biosecuritate în viitor”, a concluzionat Nicholls.
De asemenea, autoritățile au început un audit al tuturor procedurilor și permiselor de laborator pentru a asigura că toate materialele sunt depozitate corect și că nu vor mai exista riscuri de acest tip pe viitor, notează Newsweek.
Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Sute de fiole cu virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator. Breșă majoră de biosecuritate