Două profesoare de la una dintre grădinițele din Mangalia sunt în continuare în fața copiilor, deși au urmat un tratament psihiatric extrem de puternic, scrie reporterntv.ro. Unul dintre directorii care s-a confruntat cu astfel de cazuri spune că educatoarele nu sunt violente, dar atâta vreme cât nu au toată atenția îndreptată asupra copiilor, pericolul unor nenorociri este iminent.
"Persoane care se simt urmărite, care se cred amenințate, filmate. Este o închipuire a lor, se leagă de un nume, de un obiect. Când vorbești cu ele au privirea pierdută într-un punct. Nu pot controla, nu pot supraveghea copiii așa cum ar trebui. Nu sunt o problemă pentru copii, dar dacă nu îi supraveghează cum trebuie se pot întâmpla probleme. Sunt persoane care se comportă anormal, umblă desculțe invocând că se tem copiii de încălțămintea lor. Merg abătute, poate chiar vorbesc singure, dar nu cu o voce tare, cu o voce scăzută“, a povestit Gela Ivașcu, director al Grădiniței Nr.3, Mangalia.
Grav este că acești educatori, deși aflați sub tratament, au în grijă zeci de copii între trei și șase ani, vârste la care micuții necesită o atenție sporită.
Și au fost cazuri, chiar la Constanța, în care copii de grădiniță au ieșit nestigheriți pe ușa unității și au fost loviți de mașină. Comportamentul acestor educatori sau profesori este sesizat de colegi sau de superiori și de aici pornește lupta cu sistemul.
După mai multe internări la secția de psihiatrie și un tratament medicamentos, cadrele didactice ajung, din nou, în fața copiilor. Este și exemplul uneia dintre educatoarele de la Mangalia care are ca diagnostic o stare psihopatoidă postprocesuală și care în acest moment este la catedră.
Șeful secției de Psihiatrie de la Palazu Mare, doctorul Diana Cârjaliu, ne explică ce înseamnă un astfel de diagnostic. "În perioada care succede un episod psihotic comportamentul este schimbat și este influențat de tumultumul psihic prin care a trecut cât și de medicația pe care o urmează. Poate să predea cu un astfel de diagnostic, dar nu funcționează la parametri optimi. Dacă nu ia tratament se va decompensa, poate la o lună, poate la un an. Fără tratament se va decompensa", a declarat dr. Diana Cârjaliu, medic-șef Secția de Psihiatrie Palazu Mare.
Inspectorul Irinela Nicolae spune că întâlnește tot mai des profesori cu un comportament complet deplasat. În unele cazuri a fost nevoie de intervenția polițiștilor sau a medicilor de la Ambulanță. Este cazul unei educatoare din Constanța. "Avea momente când la o grupă mică, arunca cu creioane colorate în aer și spunea că sunt curcubee. Am făcut nenumărate procese verbale, am apelat la polițistul de proximitate, pe liniile de urgență. Aceste lucruri au consumat timp, energie, nervii părinților, pentru că ei solicitau soluții. Rămânem legați de o legislație care nu permite intervenția“, a declarat profesor Irinela Nicolae, inspector școlar pentru învățământ preprimar.