A doua rectificare bugetară decisă de guvern în această săptămână confirmă o cădere brutală a cheltuielilor de investiţii, în vreme ce cheltuielile de personal se apropie de anii de vâf, fiind cu 8,9% chiar şi peste cele proiectate la început de an.
Practic, Executivul a acordat din pix un plus de 10 mld. lei pentru "cadouri sociale" peste ce era prevăzut în legea bugetului la începutul anului. În acest timp, investițiile sunt sacrificate aproape de zero, factor care ar putea submina economia din anii viitori.
Bugetul va cheltui în acest an din surse proprii (cheltuieli de capital), doar 18,2 miliarde de lei, echivalent a 2,1% din PIB, cel mai mic nivel ca procent din produsul intern brut alocat investiţiilor, cel puţin din 2006 încoace, potrivit unui calcul ZF.
Şi cheltuielile de investiţii totale (din buget şi din fonduri UE) sunt, în 2017, cele mai mici de când în România au început să intre bani europeni – doar 3,2% din PIB. În Raportul privind situaţia macroeconomică în 2017 şi proiecţia acesteia pentru 2018 – 2020, care însoţeşte bugetul pe anul acesta, sunt estimate cheltuieli de capital în 2017 echivalent a 3,1% din PIB şi cheltuieli totale de investiţii (din buget, fonduri UE şi împrumuturi) de 4,8% din PIB. Însă, din calculele Consiliului Fiscal consemnate în opinia asupra celei de-a doua rectificări bugetare reiese că totalul cheltuielilor de invesiţii va fi anul acesta de 3,2% din PIB.
„Din perspectiva construcţiei bugetare din anii următori, este greu de imaginat că reducerea investiţiilor publice (nominală sau ca procent din PIB) va mai putea fi o sursă de acoperire a presiunilor asupra deficitului bugetar fără a periclita perspectivele de creştere economică pe termen mediu şi lung”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal .