Miliardarii lumii își îndreaptă tot mai multe resurse către construirea de buncăre de lux, concepute pentru a rezista în condiții apocaliptice. Aceste adăposturi sunt echipate cu facilități medicale și de divertisment, unele având dotări similare cu cele ale unității medicale a Casei Albe, conform The Sun.
Potrivit lui Al Corbi, fondatorul companiei SAFE din SUA, această tendință a început încă din perioada Războiului Rece, dar recent a cunoscut o creștere semnificativă, în ultimii ani.
„Gândește-te la asta, poți avea acest buncăr de 100 de milioane de dolari, dar ar fi inutil dacă sângerezi sau ți se întâmplă ceva", a explicat Corbi, subliniind importanța cabinetelor medicale de lungă durată, esențiale în cazul unei catastrofe nucleare. „Să presupunem ce este mai rău. Holocaust nuclear. Zip, totul a dispărut. Deci, aceasta este noua ta casă, cel puțin pentru viitorul previzibil", a adăugat el.
În timp ce sănătatea și siguranța sunt priorități, cererea pentru divertisment în astfel de buncăre este în continuă creștere. „Știi că vrei un cinematograf. Dacă ai putea vedea bibliotecile din aceste cinematografe, chiar e uimitor. Au o colecție de arhive de divertisment mai mare decât orice centru de divertisment", a spus Corbi, subliniind opulența acestor facilități.
Buncărele sunt adaptate pentru utilizări duble. De exemplu, tunelele de evadare sunt transformate în piste de kart, iar șanțurile de protecție sunt folosite pentru jet-ski.
Naomi Corbi, soția lui Al și coordonatoarea secțiunii de sănătate a afacerii, a menționat că buncărele includ sisteme medicale avansate: „Le oferim instrumentele, educația, există sisteme acolo unde, dacă sunt singuri, pot face clic pe un buton care îi va ghida printr-un proces de instruire."
SAFE plănuiește să extindă aceste buncăre la nivel global, cu hub-uri în orașe importante, inclusiv Londra. „Poate că nu știi niciodată că există asta, dar acolo va fi un loc în vor ști ceva despre care nimeni nu știe despre underground", a explicat Al Corbi.
Deși buncărele de lux atrag atenția, există și o cerere tot mai mare pentru proiecte mai accesibile. „Aduce acest nivel de securitate la un preț foarte accesibil, vedem cu siguranță un aflux al acestuia", a concluzionat Naomi Corbi, subliniind că nu toate proiectele trebuie să fie la fel de costisitoare.