"Ar fi dorit să primească premiul personal, dar alte angajamente fac ca acest lucru să fie, din păcate, imposibil. El a subliniat că s-a simțit extrem de onorat de acest premiu Nobel", a scris miercuri Academia într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Laureații premiilor Nobel sunt onorați în fiecare an la 10 decembrie, data morții creatorului lor, industriașul, inventatorul și filantropul Alfred Nobel.
La data respectivă, laureații pentru medicină, fizică, chimie, literatură și economie își vor primi premiile din partea regelui Suediei și vor rosti câte un discurs la un banchet în fața a aproximativ 1.300 de persoane.
"Academia suedeză respectă decizia lui Bob Dylan. Faptul că un laureat al premiului Nobel nu poate merge la Stockholm pentru a-și primi premiul este neobișnuit, dar nu excepțional", a amintit instituția.
Ea a citat cazul scriitorilor Doris Lessing și Harold Pinter, care nu a făcut călătoria din cauza sănătății lor precare, și al lui Elfriede Jelinek, care a renunțat din cauza agorafobiei sale.
Bob Dylan s-a arătat un câștigător mai degrabă neobișnuit prin refuzul de a răspunde la solicitările juriului care a dorit să vorbească cu el. Artistul i-a lăsat pe colaboratorii săi să facă acest lucru.
În ziua în care a fost anunțat câștigătorul, la 13 octombrie, Dylan a dat un concert în Las Vegas, la care nu a spus niciun cuvânt despre acest subiect, mulțumindu-se să cânte fără să comunice cu publicul.
Pe numele său real Robert Allen Zimmerman, Bob Dylan, este, la 75 de ani, unul dintre cei mai influenți cantautori din istoria muzicii. El este primul compozitor care a obținut prestigiosul premiu, în condițiile în care cercurile literare au pariat pe scriitori ca Salman Rushdie, Adonis sau Ngugi wa Thiong'o.