"Membrii Consiliului au considerat că, prin maniera de stabilire, în funcţie de cotaţiile ROBOR, această taxă afectează eficienţa şi flexibilitatea politicii monetare, implicit capacitatea băncii centrale de a ţine inflaţia sub control, care s-au dovedit a fi esenţiale pentru readucerea ratei anuale a inflaţiei în intervalul ţintei în anul 2018", se arată în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului BNR, publicată pe site-ul instituţiei..
De asemenea, bancherii sunt de părere că efectele adverse ale acestei taxe ar putea fi potenţate de cele ale iniţiativelor legislative vizând sectorul bancar aprobate recent, ale căror prevederi sunt de natură a afecta creditarea şi transmisia monetară, dar şi stabilitatea băncilor, precum şi costurile de finanţare externă ale economiei.
"Unii membri ai Consiliului au sugerat întrunirea Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială pentru a examina efectele noilor măsuri care privesc sistemul bancar şi a face recomandări autorităţilor publice", se mai spune arată în minuta şedinţei de politică monetară a BNR.
În acest context, tinând cond şi de incertitudinile la nivelul economiei mondiale, riscurile la adresa celei mai recente prognoze pe termen mediu cresc substanţial. Efectul este întărit de nefinalizarea proiectului de buget pe 2019, coroborată cu conţinutul măsurilor fiscale şi bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2019.