Un număr de 21 de cazuri au fost confirmate cu infecţie cu virusul West Nile de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până pe 24 august, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Potrivit INSP, au fost înregistrate trei decese în urma infecţiei cu virusul West Nile - în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Prahova şi încă unul "probabil" în Dolj.
În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecţie cu virus West Nile au avut următoarea distribuţie: municipiul Bucureşti (5) şi judeţele: Dolj (2), Galaţi (3), Ilfov (3), Iaşi (2), Olt (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (1), şi Tulcea (1). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Bucureşti, cât şi în judeţul Tulcea.
DSP Prahova a înștiințat Primăria Ploiești că decesul a fost cauzat de neuronfecție cu virusul West Nile. ”Având în vedere că în majoritatea cazurilor virusul West Nile se transmite prin înțepăturile de țânțari infectați, care sunt purtători, vă solicităm să luați măsuri împotriva populațiilor de țânțari vectori și să intensificați acțiunile de combatere a insectelor pe teritoriul administrativ al Municipiului Ploiești” se arată în informarea DSP Prahova către Primăria Ploiești.
Potrivit Societății Române de Microbiologie, virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome.
Acest virus se transmite în special prin înțepăturile de țânțari infectați.
Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.
Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.
Măsuri de prevenție
În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari:
- evitați expunerea la ţânţari: purtați haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
- montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă;
- limitați deplasările în zone cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.);
- dacă mergeți în astfel de zone, folosiți substanțe repelente de țânțari;
- eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor;
- îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer (găleți, ligheane, vase cu apă).
Simptome
Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificați semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:
- febră
- durere de cap intensă
- dureri musculare
- vărsături
- erupţii cutanate
În cazurile severe, care afectează în special persoanele peste 60 de ani cu boli cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.