"Se observă în piață o creștere a prețurilor pentru energia electircă. Și Marius Nasta este în această situație cu aproape o dublare de la 292 la 535 de lei, în condițiile în care în acest moment factura este de aproape 90.000 de lei. Pe viitor, facturile vor fi cu siguranță mult mai mari. Urmează lunile de iarnă. Din octombrie noi trebuie să furnizăm căldură pacienților noștri prin centrala proprie și gazele se vor scumpi și ele, probabilitatea este foarte mare ca ca Marius Nasta să nu poată să facă față unor astfel de cheltuieli. Subfinanțarea sistemului de Sănătate există iar contractul cu Casa de Asigurări este făcut la aceleași sume ca și în 2017.
Am trimis la Ministerul Sănătății o adresă în urmă cu 2 săptămâni, dar nu am primit încă răspuns. Voi relua discuțiile cu dl ministru și cu reprezentanții Casei ca să vedem care sunt soluțiile pentru că sunt spitale publice. Tratăm pacienții cu Covid-19 și cu tuberculoză, pacienți care au nevoie de și de electricitate, dar și de căldură atunci când vin în spital.
Am cerut ajutor instituției care are în subordine Institutul Marius Nasta, respectiv Ministerul Sănătății. Vom face cu siguranță tot ceea ce trebuie ca pacientul care ajunge aici să aibă condiții de asistență medicală conforme. Lucrurile nu sunt într-o situație care să nu ne îngijoreze. Creșetrea semnificativă a prețurilor afectează bugetul spitatlui, un buget care nu este deloc confortabil, în condițiile în care cheltuielile pentru pacientul Covid sunt foarte mari.
Este un semnal de alarmă pe care îl trag. Intrăm în iarnă. Înseamnă undeva la 250 de mii/lunar cost facturi pentru gaze, în octombrie, fără preț crescut. Sperăm să se găsească soluții având în vedere că este un spital care oferă servicii și care are specialiști de valoare să ajungă în imposibilitatea să nu poată oferii servicii pentru că nu poate plăti utilitățile", a declarat managerul de la Marius Nasta, pentru Realitatea PLUS.
În ceea ce privește situația din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (AȚI), medicul a afirmat că, în prezent, în unitatea medicală nu mai există niciun loc liber în aceste secții. "În ATI nu avem locuri disponibile. Din 7 pacienți, 6 sunt intubați. Sunt forme sevre de evoluție. Nu știu când vom avea locuri având în vedere evoluția din ultimele zile", a arătat Mahler.