Reacția fostului președinte în urma rechizitoriului DNA, potrivită căruia persoane cu funcții de conducere din Administrația Prezidențială, Ministerul Mediului și RAAPPS au intervenit pentru ca Horia Simu să obțină, în anul 2011, despăgubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanța, potrivit rechizitoriului prin care omul de afaceri a fost trimis în judecată de DNA.
"Constat că, în spaţiul public, există o dezbatere cu privire la implicarea Administraţiei Prezidenţiale şi a unui "consilier prezidenţial" din timpul mandatului meu în fapte de corupţie referitoare la retrocedări făcute de ANRP.
Resping categoric acest tip de abordare!
Din declaraţiile domnului Horia Simu şi comunicatul DNA, rezultă clar că este vorba despre o persoană şi nu despre întreaga Administraţie Prezidenţială.
Mai exact, rezultă că este vorba despre Daniel Moldoveanu, consilier de stat şi nu prezidenţial şi care îndeplinea funcţia de ŞEF AL COMUNITĂŢII NAŢIONALE DE INFORMAŢII...", a scris Traian Băsescu pe Facebook.
Totodată, omul de afaceri Horia Simu a declarat marţi, la ÎCCJ, că fostul consilier de stat Daniel Moldoveanu a luat 25% din despăgubirea primită de el de la ANRP, de peste şapte milioane de euro, şi deşi acesta este “autorul moral” al dosarului său, nu este inculpat în cauză, ceea ce este nedrept, scrie News.ro.
“Ceea ce am scris eu pe Facebook sunt şi acuzaţiile care se regăsesc în dosar. Afirmaţiile respective sunt adevărate. Domnul consilier Daniel Moldoveanu a venit la mine spunând că poate să rezolve aceste dosare, el ştiindu-se cu doamna Crinuţa Dumitrean. Drepturile litigioase pentru terenurile din Constanţa erau în posesia mea înainte de această întâlnire. În acest dosar sunt acoperiţi autorii morali, adică în special Daniel Moldoveanu. El este autorul moral al acestui dosar, el a făcut şi alte activităţi economice care nu ţineau de fişa postului domniei sale şi faptul că dânsul nu este nici măcar prezent în acest dosar este puţin nedrept”, a spus Horia Simu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a luat în discuţie, marţi, legalitatea şi temeinicia măsurilor preventive şi asigurătorii luate de procurorii DNA în dosarul privind despăgubiri ilegale acordate lui Simu de către ANPR, care a ajuns în instanţă pe 22 iulie.
Întrebat de ce Daniel Moldoveanu ar fi “autorul moral” al dosarului, din moment ce nu acesta, ci el a primit de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor acţiuni în valoare de şapte milioane de euro, Simu a arătat că 25 la suta din această sumă a ajuns la Moldoveanu. El a mai arătat ca Gabriel Georgian Surdu, fostul şef al RA-APPS, s-a întâlnit cu Moldoveanu pentru a interveni pe lânga Crinuţa Dumitrean, fosta şefa a ANRP.
Horia Simu a scris pe pagina sa de Facebook, în 22 iulie, când a fost trimis în judecată: "Daniel Moldoveanu – şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii – adica forul care centralizează activitatea tuturor serviciilor de informaţii din România, este cel care a venit la mine cerându-mi să-i dau un dosar de care să se ocupe ca să-i iasă şi lui nişte bani - s-a grăbit anul trecut (la două săptămâni după arestarea mea) să se autodenunţe pentru a scăpa. Cine l-a învăţat să facă asta??? De ce DNA a ignorat toate dovezile împotriva lui – inclusiv declaraţiile contradictorii ale prietenilor lui? Dacă eram vinovaţi, era normal să stăm împreună pe banca acuzaţilor nu să-l facă scăpat! Mai mult, văzând denuţul calomnios făcut de Daniel Moldoveanu, am denunţat şi alte fapte de corupţie ale acestuia dar care au fost ignorate de DNA. Cât despre doamna Crinuţa Dumitrean, tot ce pot preciza este că nu am cunoscut-o vreodată. Domnul Moldoveanu a menţionat în schimb, în denunţul de la DNA, faptul că s-a întâlnit cu dânsa şi a întrebat-o despre stadiul revendicărilor. Domnul Moldoveanu a mai intermediat şi alte revendicări şi tranzacţii comerciale pe care nu le avea în atribuţiile legale”.
Simu a mai scris că, în România, "sistemul mafiot a fost organizat şi condus de către anumiţi membri marcanţi ai serviciilor de informatţi, persoane care aveau mijloacele să pună în aplicare atât şantajul, cât şi presiunea asupra acelor oameni de afaceri care nu ar fi cedat şantajului lor”.
În 22 iulie, şapte membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în frunte cu fostul preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean, doi experţi şi omul de afaceri Horia Simu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar de despăgubiri, cu un prejudiciu de 7,7 milioane de euro.