"Tezaurul acesta a avut două componente. Una legată de lucrări de artă (...) documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericești (...) și partea de arhivă a Băncii Naționale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei. 91,5 tone de aur fin în monede în cea mai mare parte. Valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. Reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față pe o piață în care aurul joacă sus și jos. Există un document prin care guvernul țarist de la momentul la care s-a făcut predarea garantează transportul, depozitarea și returnarea acestui tezaur", a afirmat fostul președinte.
Băsescu a explicat că la acea vreme, în 1916, România era ocupată în proporție de 80%, iar Guvernul se retrăsese la Iași. În acel context, Guvernul Rusiei a propus României mutarea tezaurului la Iași. Iar de teamă să nu cadă în mâinile dușmanilor și să nu fie utilizat pentru procurarea de arme, Guvernul de la București a avut inițiativa să mute tezaurul la Moscova.
@drepturileromanilor4 #romania🇷🇴 #viralvideo #moldova🇲🇩 #romanii #tezaur #traianbasescu #fy ♬ sunet original - drepturile românilor