"Sunt 51 de paturi pentru arşi în spitalele Bucureşti, dar noi am avut în seara respectivă 188 de pacienţi, în primă fază", a declarat Bănicioiu la Realitatea TV.
"Nu ştiu de unde această declaraţie", a adăugat el, referindu-se la mărturia medicului britanic Anne-Marie Trevelyan. "Înţeleg că a fost făcută pentru un ziar din Marea Britanie. Eu am vorbit şi ţinut legătura cu ea, iar doamna doctor a fost foarte explicită: ea nu a vorbit decât de spitalul pe care l-a vazut - Bagdasar-Arseni şi Spitalul Sf. Ioan, unde a venit ulterior. Noi nu am susţinut niciodată ca avem nu ştiu câte sute de paturi pentru arşi. Şi doamna doctor spunea că în oraşul de unde vine ea sunt 11 paturi la 3 milioane de locuitori. Nicio ţară din Europa nu are capacitatea de a primi 150 de arşi. (...) Noi am spus că în orele de atunci am modificat şi adaptat capacitatea spitalelor la nevoia din teren. Am adaptat la Spitalul Bagdasar, am adaptat la Spitalul Sf. Ioan, la Spitalul Pantelimon... Am cerut ajutor SRI la Spitalul Agrippa, la Militar, pentru că era un număr mare de victime. 147, în prima etapă, erau considerate victime grave şi critice. (...) În momentul de faţă avem funcţionale 127 de paturi pentru arşi", a spus ministrul.
De asemenea, Nicolae Bănicioiu a explicat că ministerul pe care îl conduce a cerut ajutor internaţional încă din noaptea în care s-a produs tragedia. Mai mult, în ceea ce priveşte transferul pacienţilor în străinătate, ministrul a explicat că o decizie în sensul acesta nu poate fi luată decât de doctorii care s-au ocupat de îngrijirea victimelor, şi nu de alte autorităţi.
"În noaptea respectivă am cerut ajutor. Israelul ne-a adus chiar dimineaţa. Noi am cerut ajutor din nopatea respectivă. În prima zi am cerut tuturor, am informat ambasadele, omologii din alte ţări. Am primit ajutor a doua zi de la Turcia, Franţa, America, Anglia. (...) Decizia de transferare în străinătate se face când zic medicii curanţi, nu când zic eu sau când ziceţi dumneavoastră", a declarat el, dând exemplul unui pacient de la Spitalul de Arşi.
"Am încercat ieri şi am vorbit şi cu aparţinătorii, medicii le-au explicat că situaţia nu e foarte bunp. Medicii israelieni l-au evaluat de două or, medicii care efectuează transferul l-au evaluat şi ei şi au decis că nu se poate face transferul pentru că îi punea viaţa în pericol. (...) Importantă este decizia medicului. Decizia şi recomandarea medicului, dar şi dacă există loc de transfer specializat. Sunt puţine locuri în Europa care au disponibilitate pentru acest lucru. Noi am vorbit din prima zi cu Spitalul Militar de la Bruxelles şi cu mininistrul Sănătăţii şi ministrul Apărării, pentru că era vb de un transport aerian miltar. Avionele au fost asigurate din noaptea incendiului", a completat ministrul.
Întrebat cine va suporta costurile, Bănicioiu a răspuns: "Pentru cei care merg în UE, da, sunt asigurate toate de Guverul României integral. În afara UE, fiecare situație se discută în parte".
În final, ministrul Sănătăţii a ţinut să facă o serie de precizări: "Eu rămân aici doar până când se stabilizează situația, fac parte dintr-un Guvern demisionar. Însă, ce vreau să vă spun: Îmi cer scuze că am fost obosit sau nervos sau așa, dar este o muncă incredibilă pe care oamenii și din minister, și spitale au făcut-o. Nu pot să interzic niciunui medic din România să spună ce crede", a spus el.
"Știu că v-au sunat și au încercat să vorbească cu dvs. S-au mobilizat exemplar. Aveți încredere în medicii din România. Dacă ne luam după isteria de pe Facebook, care ne recomanda să îi transferăm în noaptea aia, pierdeam mai mult de jumătate din pacienți. Trebuie judecate lucrurile cu mintea limpede. Toată lumea a lăudat organizarea exemplară din noaptea aia. Haideți să nu dăm cu bâta-n baltă. Haideți să fim corecți și cu familiile răniților, să ne batem toți ca oamenii aceștia să trăiască", a adăugat Bănicioiu, subliniind că niciun prim-ministru sau ministru nu i-a pus niciodată pumnul în gură vreunui medic.