„De asemenea, suma de 65.000 mii lei va fi utilizată de către Ministerul Sănătății pentru achizitionarea medicamentului Veklury (Remdesivir) necesar pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID. Medicamentul Veklury (Remdesivir) este medicament autorizat la nivel mondial și la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienții infectați cu SARS CoV 2. În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor paciențlor la nivel european, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziție comună, în numele și pentru Statele Membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare. Ținând cont de faptul că, la nivelul UE a fost adoptată strategia de achiziție centralizată, prin intermediul Comisiei Europene, iar Statele Membre pot încheia contracte subsecvente în baza Acordului Cadru încheiat între Comisie și producător, Ministerul Sănătații din România trebuie să asigure cadrul legal necesar în vederea posibilității achiziționării medicamentelor necesare în perioada octombrie – decembrie 2020”, anunță Ministerul Sănătății.
Remdesivir este un medicament antiviral produs în Statele Unite și folosit în trecut contra Ebola. Acesta se adminstrează doar în cazul adulților, nu și al copiilor. Atuul său este că inhibă multiplicarea virusului care a provocat pandemia.
În Statele Unite, acest medicament a fost autorizat oficial pentru a fi folosit în lupta cu COVID-19 la începutul lunii, în vreme ce autoziarea folosirii sale în Europa în cazul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 a venit câteva luni mai târziu, respectiv la finalul lui iulie.
Recent, Comisia Europeană a anunțat că a semnat cu societatea farmaceutică Gilead un contract-cadru de achiziție comună pentru 500 000 de cure de tratament cu Veklury, denumirea comercială a preparatului care conține remdesivir, precum și posibilitatea de aprovizionare suplimentară peste cele 500 000 de cure.