În România, numeroase locuințe sunt încălzite cu sobe tradiționale, însă Ministrul Mediului, Mircea Fechet, își propune să le înlocuiască cu sobe cu o eficiență energetică de 90%. Această inițiativă presupune acordarea de vouchere de către stat pentru a susține înlocuirea sobelor vechi cu modele noi și performante din punct de vedere energetic.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat că acest program este în curs de pregătire, și a fost discutat și cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu.
„Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă”, a spus Mircea Fechet, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Vin nemții! Germania trimite avioane de luptă în România pentru a sprijinii NATO - VIDEO
Potrivit explicațiilor oferite de ministru, această schimbare ar însemna un mediu mai curat în comunitățile vizate, dar și o presiune mai mică pe fondul forestier.
„Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunităţi, dar va însemna şi o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a mai spus Mircea Fechet.
Pe lângă beneficiile ecologice evidente, acest program va reduce și presiunea asupra fondului forestier. Cu sobele de înaltă eficiență, va fi necesară o cantitate mult mai mică de lemn pentru a asigura încălzirea locuințelor, contribuind astfel la conservarea resurselor naturale.
Situație încredibilă la un spital de stat! Pacienții sunt externați direct în stradă
Programul „Vouchere pentru sobe 2023” promite să aducă schimbări semnificative în ceea ce privește încălzirea locuințelor din România. Prin înlocuirea sobelor ineficiente cu variante ecologice și eficiente energetic, acesta nu doar va crea un mediu mai curat, dar va și reduce presiunea asupra resurselor forestiere. Un pas important pentru un viitor mai sustenabil.
Potrivit datelor Ministerului Energiei, din totalul gospodăriilor din România care sunt efectiv locuite – estimat la 7,5 milioane – cele mai multe se încălzesc cu lemne. Ar fi vorba de aproximativ 3,5 milioane de locuințe, în principal în mediul rural. Alte 2,5 milioane se încălzesc cu gaze naturale, fie în centrale de apartament, fie în sobe.
Scene incredibile în Botoșani. O fetiță a fost uitată de părinți în mijlocul drumului, în întuneric