Premierul Nicolae Ciucă le-a urat luni "La mulţi ani" românilor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
"Credincioşii creştini îl prăznuiesc astăzi, în a doua zi a Sfintelor Sărbători de Paşte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, simbol al dreptăţii, dăruirii şi sacrificiului de sine. Purtător al biruinţei pentru istoria Bisericii Creştine, semnificaţia Sfântului al cărui nume îl cinstim astăzi este profund legată de izbânda binelui, adevărului, prin puterea credinţei, în pofida oricărui obstacol. O lecţie de viaţă demnă de urmat în aceste vremuri dificile.
Doresc tuturor românilor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic, precum şi militarilor din Forţele Terestre cărora le este ocrotitor sănătate, curaj şi puterea de a-şi realiza visul! La mulţi ani!", a transmis Nicolae Ciucă.
Peste un milion de români poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe sau derivate
În 2022, praznicul de la 23 aprilie a coincis cu Sâmbăta Mare, motiv pentru care, conform normelor canonice ale Ortodoxiei, ei sunt sărbătoriţi în a doua zi a Sfintelor Paşti.
Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 695.513 bărbaţi şi 375.883 femei, în total 1.071.396 de persoane.
Cel mai des întâlnite prenume masculine sunt Gheorghe - 435.548 de persoane şi George - 158.263.
Sunt sărbătoriţi şi cei care poartă prenumele Georgean - 78 de persoane, Georgel - 12.577, Georgian - 28.812, Georgică/Georgica - 5.327, Gheo - 2, Gheorge - 45, Gheorghiţă/Gheorghita - 21.897, Ghiorghe - 3.578, Ghiorghi - 1.138, Ghiorghiţă/Ghiorghita - 1.687, Ghiţă/Ghita - 4.284, Gicuţă/Gicuta - 75, Gică/Gica - 4.989, Gigel - 6.019, Gigi - 8.858, Giorgian - 1.802 şi Giorgică/Giorgica - 534.
Dintre femei, cele mai multe poartă numele Georgiana - 153.971 şi Georgeta - 119.838.
Mai sunt întâlnite următoarele prenume feminine: Georgeana - 775 de persoane, Georgica - 1.527, Geta - 14.679, Getuţa/Getuta - 482, Gheorgeta - 40, Gheorgheta - 113, Gheorghiţa/Gheorghita - 26.134, Gherghina - 16.149, Ghiorghina - 178, Ghiorghiţa/Ghiorghita - 1.687, Ghiţa/Ghita - 393, Gica - 6.078, Gicuţa/Gicuta - 869, Gigi - 369, Gina - 21.345, Giorgeta - 780, Giorgiana - 10.312, Giorgica - 164.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis luni un mesaj cu ocazia Zilei Forţelor Terestre, urând militarilor şi personalului civil din cadrul acestei categorii de forţe, în activitate, în rezervă sau retragere, sănătate şi succes în îndeplinirea tuturor misiunilor, precum şi "La mulţi ani" tuturor celor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
"Îl pomenim astăzi, în cea de a doua zi a Sfintelor Sărbători Pascale, după rânduiala Bisericii Ortodoxe Române, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă. În calendarul tradiţiilor noastre militare, acest mare sfânt creştin este patronul spiritual al Forţelor Terestre Române, ca o recunoaştere a dăruirii, curajului şi devotamentului ostaşilor care au activat, în trecut, sau încadrează, în prezent, unităţile acestei importante categorii de forţe a armatei noastre. Gândurile mele se îndreaptă, în această zi, în primul rând către toţi cei care şi-au dat viaţa pentru ţară, de-a lungul vremurilor, ştiuţi sau neştiuţi", se arată în mesajul ministrului Apărării, postat pe pagina de Facebook a MApN.
Cu o istorie bogată, plină de momente luminoase, dar şi de grele încercări, trecute, cu sacrificii şi suferinţe, dar şi cu mândrie şi glorie, în marile bătălii în care au fost angrenate de la crearea Armatei României, Forţele Terestre Române se află, din nou, în faţa unei perioade pline de provocări, în care securitatea regiunii este puternic încercată de un conflict declanşat în Ucraina vecină, precizează, în mesaj, Vasile Dîncu.
"Căliţi în multiplele misiuni internaţionale, executate în ultimele trei decenii în teatrele de operaţii desfăşurate sub egida NATO, ONU sau UE pe mai multe continente - în Europa, în Balcanii de Vest, în Asia, unde au luptat în Irak şi Afganistan, în Africa - în multiple misiuni de menţinere a păcii, precum şi în alte misiuni sau exerciţii multinaţionale de amploare desfăşurate peste hotare sau acasă, alături de forţele celor mai avansate armate ale lumii, militarii Forţelor Terestre Române, de la ostaşi la generali, au demonstrat zi de zi, prin rezultatele lor, că sunt cea mai de preţ resursă a acestei categorii de forţe şi că merită renumele de desăvârşiţi profesionişti pe care şi l-au clădit", subliniază ministrul Apărării.
Potrivit acestuia, prin alocarea, începând cu anul viitor, a două procente şi jumătate din PIB pentru apărare, va exista posibilitatea de accelerare a importantelor programe de modernizare şi înzestrare esenţiale pentru adaptarea Forţelor Terestre şi a tuturor categoriilor de forţe ale Armatei României la realităţile actualului mediu de securitate.
"În acelaşi timp, pentru atingerea obiectivului strategic de a oferi României armata performantă de care are atâta nevoie în aceste momente, pe lângă asigurarea echipamentelor de ultimă generaţie, care au început deja să intre în dotarea structurilor militare române, este esenţial să ne concentrăm şi pe îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale militarilor noştri - activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaţilor civili ai ministerului nostru, precum şi ale familiilor lor. Performanţa profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiţii de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent, prin pensii echitabile asigurate tuturor rezerviştilor, indiferent de data trecerii în rezervă. Am făcut din aceasta prioritatea majoră a mandatului meu de ministru şi suntem mai aproape cu fiecare zi de atingerea acestui deziderat", afirmă ministrul Apărării.
Forţele Terestre Române au fost permanent o referinţă atât pentru celelalte categorii de forţe, dar şi pentru naţiune, afirmă premierul Nicolae Ciucă.
Mesaj de la premier pentru foștii camarazi
Într-un mesaj transmis luni de ziua Forţelor Terestre Române, şeful Executivului îi felicită pe militarii acestei categorii de forţe pentru modul în care au dus la îndeplinire toate misiunile încredinţate.
"Forţele Terestre Române sunt sărbătorite în fiecare an în ziua în care îl prăznuim pe ocrotitorul acestora, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă. Militarii Forţelor Terestre, cei care compun cea mai numeroasă categorie de forţe a Armatei României, au fost întotdeauna la datorie, au răspuns întotdeauna prezent atunci când au fost chemaţi, oricare a fost misiunea pe care au avut-o de îndeplinit, fie aceasta pe teritoriul naţional sau în teatrele de operaţii externe. S-au străduit permanent să se ridice deasupra cerinţelor şi aşteptărilor şi să demonstreze profesionalism şi dăruire. Forţele Terestre au fost permanent o referinţă atât pentru celelalte categorii de forţe, dar şi pentru naţiune. La ceas de sărbătoare, onorăm sacrificiul militarilor care s-au jertfit în luptele împotriva celor care au atentat la independenţa României şi îi punem la loc de cinste pe toţi eroii căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Europa, Africa sau Asia. De asemenea, le arătăm recunoştinţă tuturor celor care au participat la exerciţii şi misiuni pe teritoriul ţării noastre sau dincolo de frontiere şi care au contribuit la îmbunătăţirea imaginii foarte bune de care se bucură România printre aliaţi şi parteneri", afirmă Nicolae Ciucă, în mesaj.
Premierul subliniază că, "în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, rolul şi locul securităţii naţionale au intrat din nou în atenţia publică".
"O apărare robustă nu se poate realiza decât cu militari foarte bine instruiţi, dar şi cu echipamente performante. Creşterea la 2,5% a bugetului Ministerului Apărării Naţionale reprezintă, pentru militari, mai multă instruire, înzestrare mai bună şi o logistică superioară, iar pentru români înseamnă mai multă siguranţă. La ceas aniversar, vă felicit, dragi militari din Forţele Terestre, pentru modul în care aţi dus la îndeplinire toate misiunile încredinţate, vă urez sănătate şi împliniri în plan personal şi profesional. Oriunde, oricând, la datorie!", transmite premierul Nicolae Ciucă.