"Ministrul Sănătăţii va analiza necesitatea luării tuturor măsurilor necesare privind înfiinţarea şi funcţionarea cabinetelor de medicină dentară în cadrul structurilor de primire urgenţă UPU din cadrul spitalelor regionale şi judeţene de urgenţă, la nivelul fiecărui judeţ şi al Municipiului Bucureşti", prevede recomandarea postată, luni, pe site-ul AP.
Conform sursei citate, pe parcursul stării de urgenţă asigurarea urgenţelor stomatologice a fost "deficitară" la nivelul anumitor judeţe din ţară.
"De asemenea, şi ulterior încetării stării de urgenţă se menţine situaţia precară a înfiinţării şi funcţionării cabinetelor de medicină dentară care asigură urgenţele medico-dentare în cadrul structurilor de primire urgenţă UPU din cadrul spitalelor regionale şi judeţene de urgenţă, la nivelul mai multor judeţe din ţară, la care se adaugă o insuficientă alocare a fondurilor CNAS necesare respectării dreptului la asistenţă stomatologică în sistemul public de asigurări de sănătate, acordate unor anumite categorii de persoane, potrivit art. 225 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", arată recomandarea.
Potrivit sursei citate, AP, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu, având în vedere că, pe site-ul oficial al unui post naţional de televiziune, în aprilie a fost publicat un articol conform căruia cei care aveau dureri de dinţi în acea perioadă (starea de urgenţă) trăiau "un adevărat chin", în contextul în care cabinetele stomatologice au fost închise, iar pacienţii puteau cere ajutor doar serviciilor de urgenţă din spitale.
Avocatul Poporului menţionează că a întreprins demersuri scrise la Ministerul Sănătăţii (MS) şi Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) raportat la modul în care sunt asigurate urgenţele stomatologice către cetăţeni, la nivelul întregii ţări.