"Nu sunt medici suficienti, sunt multe penitenciare, sute sau zeci de penitenciare in care sunt bolnavi cu afectiuni psihice avansate amestecati cu ceilalti. In anumite penitenciare nu exista nici macar un medic psihiatru", a declarat VICTOR CIORBEA, Avocatul Poporului, la Realitatea TV.
Iar apărătorii deţinuţilor spun că unii sunt ameninţaţi să nu vorbească.
"Cunosc de la detinuti disperarea de a se adresa celor cu care intra in contact direct, de exemplu gardieni, psiholog, medicul de penitenciar. Primesc doar amenintarea ca daca vor mai comenta, daca spun de exemplu ca le este rau datorita caldurii, vor primi raport si vor intarzia sa intre in comisia de eliberate si diferite alte sanctiuni", a explicat avocata MARIA VASII.
Avocatul Poporului spune că pentru asigurarea unor condiţii decente nu e nevoie de foarte mulţi bani.
"Sa le faci, sa le mai vopsesti, sa dispara ploșnițele. O minima asigurare a condițiilor de igiena, de hrana, de trai in general", a spus Ciorbea.
Iar pentru a evita supraaglomerarea din penitenciare, Victor Ciorbea susţine că a propus să fie mai des utilizate şi alte metode, precum amenda sau munca în folosul comunităţii. Mai mult, el e de părere că directorii de penitenciare ar trebui obligaţi să se asigure că deţinuţii au unde să muncească.
"Am facut si raport, am incercat in conferințe de presa să susţinem aceste iniţiative. Deocamdată s-a apreciat ca sunt mai potrivite alteleȚ, a concluzionat Ciorbea.
Un raport din Statele Unite ale Americii arată o statistică îngrijorătoare: între 2010 şi 2014, în închisorile din România au murit 502 persoane.