'Eu personal am știut aproape exact la ora 21.00, pe baza unor informații primite de la ROMATSA, datorită unui avion care zbura de la Cluj spre București pe deasupra locului incidentului', a spus Ioan Rus.
El a mai spus că, din punctul său de vedere, STS a respectat toate procedurile.
'Îmi doresc din suflet ca în acest caz să se desfășoare o anchetă și să se afle adevărul la ceea ce s-a întâmplat. (...) Din punctul instituției, într-un sistem de urgență nu se poate acționa decât în baza unor proceduri foarte stricte. Procedurile au fost respectate de la A la Z, fără niciun fel de problemă. (...) STS nu localizează avioane, nu localizează telefoane, nu localizează oameni. Pune la dispoziția celor care sunt implicați în rezolvarea situației de urgență date despre localizarea apelului, care sunt primite de la operatorii de telefonie mobilă', a explicat Ioan Rus.
Pe 20 ianuarie, un avion medical de mici dimensiuni, de tip BN 2, condus de pilotul Adrian Iovan, s-a prăbușit într-o pădure din munții Apuseni. În urma accidentului, Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața, iar ceilalți cinci ocupanți ai avionului au fost răniți.
Președintele Traian Băsescu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) duminică, 2 februarie, de la ora 16,00, ca urmare a solicitării a cinci membri ai CSAT primite în data de 24 ianuarie, informează Administrația Prezidențială.
"Ordinea de zi a ședinței CSAT este următoarea: raportul privind gestionarea de către autoritățile administrației publice cu responsabilități în domeniul situațiilor de urgență, conform legislației în vigoare, a evenimentului de aviație din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului României, raportul directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) privind activitățile desfășurate conform legilor, metodologiilor și procedurilor interinstituționale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale", se arată într-un comunicat al Președinției.
Premierul Victor Ponta a declarat pe 23 ianuarie că va solicita un raport în CSAT care să explice "eșecul" STS de a identifica locul de unde s-a efectuat apelul la 112 în cazul accidentului aviatic din județul Cluj.
"Vom solicita, în baza legii, o treime din membri CSAT, iar eu sunt chiar vicepreședinte al CSAT, un raport care să explice eșecul activității de identificare, nu a epavei, (..) e vorba de identificarea locului de unde s-a făcut apelul la 112, pentru că, dacă, Doamne ferește, ar fi decedat toți cei șapte nu ar mai fi avut cine să sune și nu mai erau telefoane. Însă, din fericire, cinci dintre pasageri au scăpat cu viață și în secunda în care s-a făcut apelul la 112 — serviciu monitorizat de STS — în mod sigur și în mod normal identificarea locului exact, nu trimiterea celor de la ISU și de la alte trupe la kilometri distanță, trebuia făcută mult, mult mai repede", a afirmat prim-ministrul.
Șeful Guvernului a adăugat că așteaptă ca în urma raportului să existe și asumări de răspundere.