Laurit sulfat de sodiu (SLES) sau SLS
Această substanță este un detergent și un emulgator folosit pentru obținerea a mii de produse cosmetice, dar și în industria produselor de curățare. În prezent se găsește în toate șampoanele, vopselele și agenții de decolorare, pastă de dinți, geluri de duș, loțiuni de curățare, fond de ten, săpunuri lichide, detergenți de rufe sau săruri de baie, indiferent de marcă. Deși SLS este obținut din uleiul de cocos, acesta nu este un produs natural. Din cauza procesului de realizare care poartă numele de etoxilare, în SLES se găsește dioxan (sau 1,4-dioxan), un produs cancerigen.
Conform studiilor, SLS sau SLES poate provoca iritații ale pielii, toxicitate, tulburări ale glandelor endocrine, ecotoxicologie sau schimbări biochimice ori la nivel celular, motiv pentru care poate apărea cancerul.
Dioxan
Este un ingredient catalogat de către EWG Skin Deep ca fiind cu ”risc crescut” de îmbolnăvire și se poate găsi nu doar în șampon, ci și în alte produse de îngrjire personală. Sunt chiar și produse pentru bebeluși care conțin această substanță cancerigenă.
Dietanolamina sau DEA
Într-un raport întocmit de Departamentul pentru Sănătate al Statelor Unite ale Americii, 42 la sută dintre cosmetice conțin NDEA, iar șamponul are cea mai mare concentrație. DEA intră în reacție și cu alte ingrediente chimice cum ar fi conservanți precum nitriții, pentru a se obține nitrosodietanolamina (NDEA), cunoscut cu risc mare de îmbolnăvire cu cancer.
Propilenglicolul (E1520)
Acest ingredient se găsește în vopseluri, adezivi, lacuri și alte produse pe bază de solvenți. Lista reacțiilor pe care le poate da propilenglicolul în contact cu pielea este destul de mare, putând provoca iritații, tulburări ale ficatului și rinichilor, însă este posibil ca acest compus să se găsească inclusiv în șamponul folosit acasă.
Parabenii
Parabenii, care au rolul de a conserva produsul până la termenul de expirare, se găsesc pe lista compușilor care pot cauza cancer. Parabenii pot afecta corpul mai rău decât estrogenul, de exemplu, și care poate provoca diminuarea masei musculare, depuneri de grăsimi, iar în cazul bărbaților ginecomastie (creșterea sânilor). Alte studii au legat parabenii de cancerul la sân, întrucât în toate probele luate din țesuturi bolnave au fost descoperiți parabeni.
Sursa: Unica