Aproximativ 200 de gospodării din localitatea Nadăș, comuna Tauț, din județul Arad, au fost inundate, aseară, fiind avariate poduri și podețe, autoritățile urmând să stabilească bilanțul complet al inundațiilor în cursul zilei de astăzi.
Aproximativ 50 de pompieri-salvatori au intervenit pentru a-i ajuta pe localnici, după ce cea mai mare parte a localității Nadăș din comuna Tauț, județul Arad, a fost inundată, potrivit Mediafax.
La fața locului s-au deplasat prim-ajunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Vasile Goldiș" Arad locotenent-colonel Cristian Gârbău, prefectul județului Arad, Cosmin Pribac.
"În momentul sosirii primelor două echipaje de intervenție a Gărzii Ineu s-a constatat că o mare parte a satului Nadăș este inundată de apă, lamă de apă între 50 cm și aproximativ 1 metru. S-a solicitat sprijinul Detașamentului Arad care a trimis în sprijin 25 subofițeri și grupa operativă, cu 5 ofițeri. Ca și tehnică: 2 bărci, 5 motopompe, 2 autocamioane de intervenție, 4 autoturisme 4x4 de transport. S-a acționat pentru decolmatarea a 2 poduri și 2 podețe și pentru evacuarea apei din principalele locații, aici vorbim despre dispensarul comunei și căminul cultural, în caz că trebuiau evacuate persoane. Ca și evaluare preliminară sunt aproximativ 200 de gospodării afectate, inundate, 2 poduri, 2 podețe afectate și o porțiune din drumul comunal pe aproximativ 10 metri lungime, asfaltul spălat", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, căpitan George Pleșca.
Bilanțul complet al inundațiilor va fi stabilit în cursul zilei de astăzi. Pompierii arădeni au mai intervenit și aseară în localitatea Aldești din comuna Bârsa, unde "a plouat 30 minute ceva de groază, ploaie torențială, ca o rupere de nori", după cum a declarat corespondentului Mediafax primarul comunei Bârsa, Avram Ciev.
Pompierii vor continua să ajute locanicii și în cursul zilei de astăzi.
Și în Dej mai multe pârâuri au ieșit din matcă, zeci de case și gospodării fiind inundate. Localnicii nu au reușit să prevină viitura, din cauză că ''apa a venit dintr-o dată''. Alte trei sate din județul Cluj au fost afectate de răzvrătirea naturii.
În Maramureș, pompierii au salvat din mijlocul apelor doi copii și doi adulți. Potrivit actualmm.ro, cea mai afectată a fost zona de est a Maramureșului, la granița cu județul Cluj. Aici, Drumul Național 18 B a fost blocat de torenții de apă, circulația fiind întreruptă. A plouat torențial, în unele locuri aproape o oră și jumătate, a căzut grindină, au fost tunete și fulgere.
Oamenii au povestit pentru sursa citată că de mulți ani n-au mai văzut o asemenea manifestare violentă a naturii. Stratul de grindă depus la sol a măsurat câțiva centimetri. Apa a intrat în curțile și casele oamenilor, iar pe ulițe au măturat totul din cale.