”În Polonia, taxa este de 0,44%, la jumătate față de ce se aplică în România. În Ungaria este de patru ori mai mică, în Austria de 10 ori mai mică. Avem o problemă cu dimensiunea acestei taxe. Taxarea finală este dublă”, a spus Inacu Guda, analist economic.
În plus, banii ce se vor aduna la bugetul de stat, din această taxare, nu vor fi folosiți în sprijinul populației care se luptă să-și plătească ratele la bănci, ci vor fi cheltuiți pe salarii și pensii, susțin analiștii.
”În alte țări banii se folosesc la constituirea unui fond național de care nu se atinge nimeni. Și banii sunt folosiți în timp de recesiune pentru a ajuta băncile ca să continue să crediteze populația. La noi sunt folosiți pe salarii și pensii”, a mai spus Iancu Guda.
Populația care are credite, pe termen scurt, va vedea o ieftinire a costului de finanțare dar acest lucru va veni ca un bomerang. Pentru că, ulterior costul de finanțare va crește. Băncile vor încerca să coteze un prag al ROBOR-ului mai mic, dar măsura nu va fi sustenabilă.
Analiștii susțin că aceasta este o decizie nefundamentată economic, nejustificată și luată de persoane incompetente.