O femeie a devenit victima infractorilor cibernetici, după ce a introdus datele cardului bancar pe un link trimis pe adresa ei de email. Hackerii au folosit o nouă metodă de înșelăciune care se propagă în mediul online.
Femeia aștepta să primească un colet și a crezut că prin intermediul linkului primit trebuie să îl plătească. În realitate, datele personale i-au fost sustrase și i s-a retras o sumă de bani din cont.
„La data de 17.03.2023, persoana vătămată a primit un e-mail prin care era anunțată că livrarea unui colet este blocată, iar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să achite contravaloarea transportului, plata impunându-se a fi efectuată prin intermediul unui link atașat e-mailului.
Știind că făcuse anterior o comandă pe un site care comercializa îmbrăcăminte, persoana vătămată a accesat link-ul primit și a introdus datele cardului bancar, efectuând o plată de 13,41 lei.
La data de 20.03.2023, prin intermediul aplicației instalată pe telefonul mobil, persoana vătămată a constatat că din contul său bancar a fost efectuată o plată în valoare de 146,99 lei către site-ul bkloovz.net. Întrucât nu a autorizat această plată, a solicitat blocarea cardului”, se precizează într-un document prezentat de procurori în instanța de judecată.
Femeia de pus plângere dar, ca în zeci de astfel de cazuri, anchetatorii nu au reușit să îi identifice pe infractori, iar dosarul a fost închis.
Paguba a rămas în contul unității bancare, care a acoperit dauna suferită de deținătoare cardului și a contului bancar. În 11 octombrie 2023, magistrații Judecătoriei Sebeș au admis cererea procurorilor privind renunțarea la urmărirea penală.
Recomandările specialiștilor în securitate cibernetică
Experţii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să fie vigilenţi şi să analizeze cu atenţie informaţiile primite, înainte de a furniza date online, să evite accesarea linkurilor sau ataşamentelor din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute, să evite furnizarea la cerere de date personale, date financiare sau date de autentificare, după accesarea unor linkuri venite prin SMS, e-mail sau platforme de mesagerie.
De asemenea, este important să se analizeze cu atenție corectitudinea gramaticală şi de exprimare a textului în limba română. De asemenea, se recomandă accesarea sigurantaonline.ro pentru a afla metode de protecție față de atacatorii care vânează datele personale.