Manifestaţii fără incidente majore au avut loc în noaptea de miercuri spre joi la Manhattan, unde au fost arestate 83 de persoane.
"Acest caz ridică încă o dată problema responsabilităţii membrilor forţelor de ordine", a subliniat Stéphane Dujarric, un purtător de cuvânt al ONU.
Secretarul general Ban Ki-moon, a adăugat el, "invită de îndată autorităţile competente în Statele Unite să facă maximum pentru a răspunde cererilor" ca poliţiştii "să răspundă pentru faptele lor".
Ban Ki-moon îndeamnă totodată manifestanţii să se exprime paşnic, iar autorităţile să respecte libertatea de a manifesta. El a salutat decizia Departamentului american al Justiţiei de a deschide o anchetă federală, a adăugat Dujarric.
Un poliţist implicat în decesul lui Eric Garner, în vârstă de 43 de ani, mort în timpul unei arestări brutale pe 17 iulie în Staten Island, a fost scos din cauză miercuri de către un juriu popular, care a refuzat să-l inculpe.
Însă el va fi vizat de o anchetă internă a Poliţiei din New York, iar secretarul american al Justiţiei Eric Holder a anunţat o anchetă la nivel federal privind o eventuală încălcare a drepturilor civice ale lui Garner.
Decizia marelui juriu - o adunare a unor cetăţeni americani însărcinaţi să hotărască inculparea sau nu în baza unor elemente de anchetă - a fost anunţată după zece zile de la o hotărâre similară în Missouri (centru) care a provocat numeroase manifestaţii de protest în Statele Unite.
Poliţistul alb care l-a împuşcat în august la Ferguson pe Michael Brown, un adolescent de culoare în vârstă de 18 ani neînarmat, a fost de asemenea disculpat.
În urma acestui caz, Comitetul ONU împotriva torturii a denunţat într-un raport folosirea excesivă a forţei de către poliţia americană şi deschiderea focului asupra unor persoane de culoare neînarmate.