Un studiu publicat în ianuarie în American Journal of Lifestyle Medicine a analizat relația dintre somn, mișcare și depresie și bolile de inima, scrie Eating Well.
Cercetătorii au folosit baza de date pe care o aveau la dispoziție în 2020 Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) și departamentele de sănătate din statele americane. Printre aceste informații se găseau și mai multe sondaje naționale completate anual de pacienți cu vârste de peste 18 ani.
Sondajul din 2020 includea întrebări despre afecțiunile cardiace, obiceiurile de somn și mișcare, precum și despre depresie. Întrebările vizau anumiți parametri pentru a-i ajută pe cercetători să obțină date mai precise. De exemplu, noțiunea de „somn suficient” a fost definită că somn de șapte sau mai multe ore într-un interval de 24 de ore.
În privința mișcării, subiecții au fost întrebați dacă au participat la orice activitate fizică sau exercițiu în ultima luna, iar chestionarul includea exemple precum alergarea, golful, grădinăritul și mersul pe jos.
Participanții au fost, de asemenea, întrebați dacă medicul de familie le-a spus vreodată că au o tulburare mintală precum depresie.
Pentru că rezultatele să fie cât mai relevante, participanții au fost rugați să menționeze în chestionare și alți factori, precum rasă/etnia, sexul, vârstă, venitul, indicele de masă corporală, dacă fumează.
Ce a arătat studiul
Cei care nu dormeau suficient și nu făceau mișcare aveau cel mai mare risc de a suferi de boli cardiace. Iar depresia are legătură și ea cu afecțiunile cardiace.
Oamenii de știință au analizat și cazurile celor care nu dormeau suficient, nu făceau mișcare și aveau și depresie. Ei au comparat acest grup cu cel al persoanelor care nu dormeau suficient și nu făceau mișcare, dar nu erau deprimați. Riscurile de a suferi de boli de inima erau mari în ambele grupuri, dar erau mai ridicate la grupul cu depresie.
Cu alte cuvinte, lipsa de somn și de mișcare poate crește riscul de a te îmbolnăvi de inima, dar depresia mărește și mai mult pericolul.
Tulburările somnului sunt foarte periculoase
Bolile de inima încă reprezintă cauza nr. 1 de deces în Statele Unite, potrivit CDC. Studiul sugerează că activitatea fizică și odihnă sunt factori importanți în reducerea riscului de boli cardiace, întrucât previn și contribuie la controlarea depresiei.
Concluziile corespund cu cele ale studiilor anterioare care au arătat că factorii ce țin de stilul de viață joacă un rol important în riscul de îmbolnăvire, notează publicația citată.
În cazul somnului, de pildă, un alt studiu a arătat că insomnia poate mari cu 69% riscul de a suferi de infarct. Apneea, o altă tulburare a somnului, poate crește, de asemenea, riscul de apariție al bolilor cardiace.
Prin urmare, dacă ai un somn întrerupt care provoacă ritmuri circadiene neregulate, acest lucru poate crește cu 300% riscul de îmbolnăvire.
Cât privește depresia – somnul insuficient și lipsa mișcării pot crește riscurile de a suferi de depresie. Persoanele care sunt deprimate tind să nu doarmă bine și să nu facă mișcare.
Schimbări simple care nu-ți dau viață peste cap
Schimbarea stilului de viață poate fi dificilă, dar există câteva soluții pentru a face mai ușoară această tranziție. Când schimbi un obicei este important să cunoști rezultatul pe care îl dorești și de ce anume vrei să-l obții. Și e important să fii sinceră cu ține.
În primul rând, trebuie să te întrebi de ce vrei să faci această schimbare. De ce este atât de importantă? Răspunsul sincer va fi cel mai puternic resort care te va împinge spre schimbarea dorită.
Deși unii oameni pot schimbă mai multe obiceiuri o dată, mulți au nevoie de pași mărunți, cel puțin la început. Este important să începi de acolo unde te afli cu adevărat, nu de unde ți-ai dori să fii sau de unde ai fost cândva.
Iar uneori căile simple și soluțiile sănătoase te pot ajută să ajungi mai ușor acolo unde îți propui, deci nu-i nevoie să-ți dai viață peste cap. De exemplu, renunță la sucul pe care îl bei în fiecare zi și bea apă. Sau încearcă să adaugi o bucată de fruct în gustarea de dimineață. Poate începi să faci o plimbare de 15 minute dimineață. Cel mai importat lucru este că schimbările sănătoase din stilul tău de viață să fie plăcute și sustenabile pentru ține.
Concluzii
Așadar, după cum arată studiul menționat, somnul și mișcarea sunt esențiale pentru sănătatea inimii, așa că trebuie să faci tot ce e posibil să-ți îmbunătățești calitatea și cantitatea acestor doi parametri fundamentali pentru o viață sănătoasă. Caută să reduci expunerea la lumina înainte de somn și să-ți creezi o rutină a somnului.
Dacă nu faci mișcare periodic, nu-i nevoie să faci sesiuni de câteva ore în fiecare zi. Caută să faci mișcare mai des în timpul zilei, chiar dacă numai cinci minute. Oricât de puțin e mai mult decât deloc!
Deci, oricare ar fi obiceiurile pe care încerci să le schimbi, fă ceea ce poți și exersează noul obicei puțin câte puțin, cu răbdare, până când îl șlefuiești și devine ceva firesc. Înainte să-ți dai seama, vei reuși să ai un nou obicei, iar inima ta va fi și ea mai fericită și mai sănătoasă.