În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează o creştere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanomă.
“În ultimele decenii, frecvenţa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulţi tineri. Dacă până acum câţiva ani nici nu ne uitam la aluniţele tinerilor, acum studiem cu atenţie chiar şi aluniţele copiilor de 10-11 ani. Incidenţa melanomului este în creştere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecţie solară, a schimbărilor climatice (subţierea stratului de ozon) şi obiceiului bronzării artificiale, la solar. Din fericire, melanomul poate fi vindecat, dacă este depistat şi tratat în stadiile incipiente, când este localizat doar în stratul superficial al pielii. În stadiile mai avansate, melanomul se poate răspândi sau metastaza pe cale hematogenă (prin sânge) sau limfatică (prin limfă)”, a afirmat, pentru gandul.info, medicul dermatolog Lucian Russu, fondator al Asociaţiei Melanoma MayDay.
Regulile pe care ar trebui să le respectăm în sensul prevenţiei sunt mai puţin de zece: expunere la soare cu protecţie solară, aplicată fără parcimonie, în intervalele în care ultravioletele sunt mai puţin nocive: până în ora 10:00 şi după 16:00, purtarea acesorilor care ne protejează de soare (pălării, ochelari), evitarea solarului, auto-examinarea periodică a aluniţelor, controalele dermatologice anuale, însoţite de dermatoscopii, în cazul leziunilor suspecte.