Un comunicat oficial din 2015 al Organizației Mondiale a Sănătății arată că „schimbarea climatică este una dintre cele mai mari amenințări globale a secolului 21". Însă, atunci nu s-au făcut foarte multe precizări asupra modului în care încălzirea globală și nivelul de poluare responsabil de apariția ei, afectează sănătatea oamenilor.
Poate fi considerată schimbarea climatică o problemă de sănătate pentru omenire?
Ei bine, potrivit științei răspunul la această întrebare este da iar studiile recente demonstrează asta. De exemplu, cea mai recentă confirmare pe marginea subiectului a venit de la Asociația Medicilor din Australia (AMA). Mai exact, autoritatea a declarat la începutul săptămânii criza climatică ca fiind o urgență de sănătate cu un impact sever asupra pacienților și comunităților "acum și în viitor".
Dar și Asociația Medicilor din SUA și Colegiul American al Medicilor au declarat schimbarea climatică o urgență privind sănătatea în iunie 2019, iar Asociația Medicilor din Marea Britanie a făcut același pas o lună mai târziu, luându-și angajamentul de a susține campania prin care se încearcă atingerea pragului de carbon zero până în 2030.
Și nu este prima oară pentru prima oară când asociațiile fac astfel de dezvăluiri. Spre exemplu, australienii de la AMA au formulat primele indicii în acest sens din 2004, când au afirmat că schimbarea climatică implică riscuri pentru sănătate. Însă, de data aceasta, aceștia încearcă să pună presiune și pe guvernul Morrison pentru a facilita tranziția de la combustibili fosili la surse de energie regenerabilă.
„Nu există niciun dubiu în privința faptului că schimbarea climatică este o urgență care privește sănătatea. AMA acceptă dovezile științifice legate de criza climatică și impactul său asupra sănătății și bunăstării umane", a declarat Tony Barton, președintele AMA.