"Aceste furtuni sunt neobişnuite, în acest moment al anului. Clima mediteraneană presupune două sezoane: un sezon cu multă umiditate, când plouă şi sunt temperaturi agreabile, şi jumătate din an, când e sezon uscat, când plouă extrem de rar. Iată că ţarmul Mării Mediterane a fost traversat de multe astfel de furtuni: cicloni veniţi de pe Oceanul Atlantic, ajunşi în Marea Mediterană. Aici se reactivează pentru că este multă umiditate şi afectează ţările riverane", a precizat meteorologul Simona Căpşună, conform digi24.ro.
Meteorologul susţine că această furtună a venit pe un fond termic extrem de ridicat, "a fost foarte cald, şi în momentul în care s-a schimbat masa de aer, impactul a fost destul de mare. Mai departe, furtuna se deplasează către Turcia. Un alt ciclon este în dezvoltate şi va lua naştere în cursul zilei de vineri, va afecta Italia, va ajunge spre Marea Egee, deci din nou Grecia, şi va urca spre Marea Neagră. Acest ciclon va aduce din nou furtuni, poate nu la fel de intense pentru că temperaturile au mai scăzut. Este o circulaţie la nivelul emisferei deosebită faţă de ce ne-am obişnuit", a mai spus meteorologul.
Reamintim că 6 oameni și-au pierdut viața, în tragedia provocată de vremea extremă, în nordul Greciei. Printre ei sunt și doi români. Un al treilea român a suferit mai multe răni, însă starea sa de sănătate este stabilă.
Potrivit Reuters, cei doi cetățeni români, o femeie şi un copil de 8 ani, au murit după ce acoperişul unui restaurant din regiunea Halkidiki s-a prăbuşit peste ei, în urma unei vijeli puternice, însoțite de ploaie și grindină. Zona a fost măturată de ape. A fost declarată stare de urgență în Halkidiki.
Pericolul nu a trecut, regiunea Salonic este sub cod roșu de furtuni până vineri.