Declanşarea pandemiei la începutul primăverii a scos la iveală punctele forte şi pe cele slabe ale continentului, din care pot fi învăţate deja lecţii pentru iarna care se apropie, a declarat Kluge pentru DPA la Copenhaga.
Acesta a avertizat însă şi asupra „oboselii COVID”, în special în rândul tinerilor, de a căror participare este nevoie în lupta împotriva virusului.
„Mulţi tineri cred că această pandemie are un risc scăzut, dar un preţ ridicat”, a spus Kluge.
Soluţiile vor trebui identificate alături de generaţia mai tânără pentru a permite socializarea în siguranţă.
„Interacţiunea socială este atât de importantă pentru a evita singurătatea. Este un motiv important de îngrijorare pentru cei tineri”, a spus Kluge.
Acesta a avertizat că pandemia s-ar putea agrava în lunile de iarnă, deşi este optimist că se pot evita alte perioade de izolare la domiciliu întrucât ar putea fi învăţate lecţiile oferite de strategiile aplicate în trecut.
Acest lucru a fost, spre exemplu, vizibil într-o rată a mortalităţii în scădere în comparaţie cu luna februarie şi în felul în care s-a manifestat solidaritatea în societate, a spus Kluge.
„În februarie, am vizat societatea, am vizat şcolile, acum vizăm virusul. Aceasta este vestea bună (solidaritatea - n.red.)”, a spus Kluge.
Avertismentul directorului OMS vine după peste opt luni de epidemie, când numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus a ajuns în Europa la 4.168.092, dintre care peste 42.000 au fost raportate în ultimele 24 de ore. Din păcate, numărul celor răpuși de COVID-19 a ajuns la 213.535 până marți, 15 septembrie, la nivelul Europei, peste 600 de decese fiind înregistrate în ultimele 24 de ore. Pe de altă parte, peste jumătate dintre cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19 s-au vindecat, potrivit datelor centralizate de Worldometers.