"Obiectivul escrocilor este de a convinge autorităţile publice să facă plăţi importante pentru a-şi asigura achiziţia, iar după aceea să dispară cu banii", a relatat OLAF, care a amintit că stratageme similare s-au înregistrat şi anul trecut, mai exact la începutul pandemiei de coronavirus, la acea vreme fiind vorba depre materiale de protecţie și măşti într-un moment în care exista o penurie în acest sens.
Potrivit sursei citate, escrocii veneau cu oferte către ţărilor europene mari, cărora le propuneau cantităţi din vaccinuri despre care susţineau că ar proveni de la laboratoare al căror produs a fost deja aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Până în prezent, însă, EMA a emis astfel de autorizații doar pentru vaccinurile produse de companiile americane Pfizer/BioNTech și Moderna, dar şi pentru serul AstraZeneca/Oxford.
În general, spune OLAF, este vorba despre companii "care până de curând nu aveau activitate" sau făceau afaceri cu mărfuri complet diferite, ce nu aveau legătură cu vaccinurile.
Aceste companii îşi au sediul, în general, în ţări din afara Uniunii Europene, pentru ca trasabilitatea lor să fie mai greu de realizat, mai arată OLAF, potrivit Agerpres.ro.