„Putin este gata sa redeseneze granițele, să distrugă Europa. În anumite zone, forțele rusești depășesc forțele ucrainene cu 1 la 10. Avem nevoie de arme grele pentru a stabiliza situația”, a fost mesajul transmis de ministrul ucrainean de externe - Dmitro Kuleba, în prima zi a Forumului pentru Securitate de laBucurești, organizat la Palatul Parlamentului.
La mai bine de patru luni de la izbucnirea războiului, crizele multiple se resimt în întreaga Europă. Economiile țărilor sunt limitate, iar criza alimentară bate la ușă. Sute de parlamentari din 40 de țări s-au adunat la București ca să discute despre riscul de securitate.
„Aceste provocări sunt deja aici. Vedem că această criză se adaugă la criza în urma pandemiei, la criza energetică, criza pentru sănătatea alimentară și economică”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.
Aderarea Finlandei și Suediei la NATO sunt prioritare, în contextul situației de la graniță. În acest context, parlamentarii români se întorc din vacanță, într-o sesiune extraordinară.
„Parlamentul României va parcurge cu celeritate tot ce tine de procesul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO pentur cele doua state nordice”, a declarat președintele Camerei Deputaților - Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Riscul de escaladare a conflictului de la graniță este, însă, ridicat. Specialiștii vorbesc tot mai des despre posibilitatea ca Vladimir Putin să oprească furnizarea de gaze către Europa în plină iarnă.
„Rusia și sistemul de propagandă rusă asta o sa încerce să facă: să creeze presiuni asupra economiei din Occident, Europa, presiune pe care o va resimți populația. Și populația se poate revolta si anumite curente politice publice să pară a fi favorabile Rusiei”, a declarat analistul politic Dorin Iacob.
Forumul de securitate continuă și vineri. În jur de 400 de parlamentari din 40 de țări sunt, pe 7 și 8 iulie, la București, pentru a participa la cel de-al 22-lea Forum Parlamentar de Securitate și Informații, desfășurat la Palatul Parlamentului.
Forumul Parlamentar de Securitate și Informații desfășoară astfel de adunări în mod regulat pentru parlamentari și oficiali ai guvernelor din întreaga lume, oferindu-le posibilitatea de a învăța de la experți lucruri care țin de combaterea finanțării terorismului, securitate cibernetică, schimbul de informații, 5G, IA și alte teme.
Forumul Parlamentar de Securitate și Informații a ținut până în prezent 21 de adunări globale, cu participarea a peste 2.400 de parlamentari și oficiali ai guvernelor, venind din 110 țări. Forumul a fost organizat pentru prima dată în 2014, când au participat 124 de parlamentari din 24 de state europene. Înainte de cel ținut la București, cel de-al 21-lea forum s-a ținut în Guatemala, în martie 2022. Președintele forumului este Robert Pittenger.