Produsul farmaceutic, cu denumirea comerciala Arbidol, nu este înregistrat nici în Republica Moldova, mai arată ANMDMR, într-un comunicat.
Totuși, potrivit sursei citate, "în Nomenclatorul de Stat al medicamentelor pot fi găsite însă produse cu aceeași substanță activă – umifenovir,… fiind vorba de:
1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B);
2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA)… AMDM precizează că în prospectul preparatelor cu conținut de Umifenovir nu există informații privind administrarea lui împotriva infecției provocată de COVID-19”, anunță Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova.
Conform prevederilor art. 704 alin (1) din Legea 95/2006, republicată, “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.
Referitor la unitatea de fabricație din Rusia a medicamentului Arbidol, sursa citată relevă că este necesar ca aceasta să dețină o autorizație de fabricație/un certificat de bună practică de fabricație emis de o autoritate competentă din UE.
În context, AMDM susține că nu a fost depusă, până în prezent, în conformitate cu legislația în vigoare, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conțină umifenovir.
Arbidolul este un antiviral care a fost promovat intens de omul de afaceri Gigi Becali ca tratament garantat anti-COVID-19. Cu câteva zile în urmă, G4Media.ro scria că o adevărată rețea subterană de furnizare a medicamentului rusesc s-a dezvoltat în România odată cu pandemia. Arbidol sau Umifenovir, un antiviral pentru gripă, se vinde pe „piața neagră” cu 200-300 de lei cutia, deși eficiența sa nu este clar dovedită.
Medicamentul, apărut cu peste 30 de ani în urmă pentru tratarea gripei, se vinde la liber în țări precum Rusia, Moldova, Ucraina și se pare că ar fi folosit chiar și în China, deși nu a fost autorizat niciodată în Uniunea Europeană sau în Statele Unite ale Americii.
Rvenind la țara noastră, reamintim că, în mai 2020, Ministerul Sănătății condus la acea vreme de Nelu Tătaru (PNL) includea medicamentul în protocolul de tratament al pacienților cu COVID, deși Arbidolul nu este,a așa cum am mai spus și mai sus, autorizat în UE. Medicamentul era recomandat pentru formele ușoare și medii ale bolii.