Bucureștenii se confruntă cu lipsa apei calde și a căldurii în apartamente de la debutul sezonului rece, iar din cauza avariilor mulți fac frigul în casă, ca pe vremea comunismului. Primarul Capitalei și ministrul Economiei spun că principala vinovată este fosta administrație a Bucureștiului, despre care cei doi susțin că nu a investit nicuiun leu în modernizarea rețelei de termoficare.
Minstrul Economiei, Virgil Popescu, spune că totul pornește de la rețeaua primară a Bucureștiului, care, spune oficialul, în ultimii patru ani nu a beneficiat deloc de modernizări.
„În urma cu 4 ani pierderile înregistrate în rețeau erau de 800 de tone ore pe oră, iar acum, după patru ani de administrație Firea, Termonenergetica raportează pierderi de 2.500 de tone pe oră. De aici trebuie să plecăm, iar de aici facem eforturi pentru ca rețeaua Bucureștiului să facă față. A fost o avarie la Elcen din cauza pirderilor mari, o pompă a fost supraturată, a făcut scurt cirucuit, de acolo a plecat pana. Este în curs de incărcare turbina de la CET SUD, apa caldă a ajuns la 75 grade și cred că până luni totul revine la normal. Trebuie să găsim souluții pentru a face față pierderilor din rețea. Elcen a găsit capacități modulare de producere a energiei termice, este un efort uriaș pentru confortul bucureștenilor. Dumnezeu ne ajută, este mai cald, dar nu știm cat va mai dura. Ne pregătim să suplinim cu energie pierdrile din rețea. Proiectul „Titan” terbuie făcut, pentru că daca energiea ajunge din nordul orașului, în sud, atunci trebuie refăcută echilibrarea. 370 de milioane de euro avem disponibili pentru modernizarea și retehnologizarea CET Progresul, Titan și Grozăvești, care nu se pot face lucrurile peste noapte. Trebuie să le începem pentru că patru ani de zile nu s-a facut nimic”, a declarat ministrul Economiei.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune că Bucureștiul avea disponibilă suma de 300 de milioane de euro pentru modernizare din 2016, însă, condiția era remedierea eșlonării datoriilor către Elcen. „Din păcate, nu s-a întâmplat lucrul ăsta, deci nu au fost bani pentru rețele, așa că, a intrat și Elcen în insolvență, deci nici ei nu au putut lua bani pentru retehnologizare. Am reconfirmarea planului energetic pe termen lung de la premierul Ciucă. Pe partea de modernizare a rețelei ave, 500 de milioane de euro. Singura prioblemă este câtă apă introducem în rețea din cauza peirderilor. De-a lungul timpului, Elcen a tras semnale de alarmă asupra degradării accelerate a rețelei. Ce se poate face? Înlocuiri de avarie, obligatorii, adică gauri mari care apar, ceea ce face Termoenergetica face azi, dar pe total, ele rezolvă problema doar pentru scurt timp. Pentru că acel segment e refăzut, dar crapă în ală parte”, a spus Nicușor Dan.
„Fosta conducere a Bucureștiului trebuia să înloucuiască 100 de metri de conductă pe zi, iar acum nu putem face acest lucru, pentru că înseamnă că decuplezi 10 blocuri timp de 2 săptămâni. Această operațiune trebuie făcută vara”, a mai declarat primarul Dan.