Pentru țara noastră este o premieră reținerea acestui tânăr român sub acuzația de propagandă extremistă. Însă pentru Europa și restul lumii nu este ceva nou.
Bunicul elevului de 17 ani susține că “băiatul trecuse de doi ani la religia musulmană. Nu ne povestea nouă ce făcea el acolo, dar era încântat. Am încercat să îl convingem să nu mai meargă acolo, dar nu a renunțat. Până la urmă, decât să meargă prin baruri, mai bine să meargă la biserică“.
Potrivit surselor judiciare citate, tânărul întreținea, prin intermediul internetului, legături cu membri ai ISIS, iar, în paralel, încerca să racolzeze adepți.
Mai exact, anchetatorii au informații că elevul promova în mod sistematic, în mediul virtual, mesaje de susținere a organizațiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar și materiale video cu mesaje de amenințare și folosirea unor mijloace de natură să pună în pericol viața și integritatea persoanelor.
Astfel de persoane, autoradicalizate, au comis atacuri sângeroase pe teritoriul multor țări. Franța, Anglia sau Statele Unite ale Americii au fost victime ale unor astfel de atacuri.
Franța, atac după atac
În 2012, șapte persoane și-au pierdut viața, printre care și trei copii, după ce Mohamed Merah a atacat militarii francezi și o școală evreiască în martie, în sud-vestul Franței. Mohamed Merah, cetățean francez de origine algeriană, avea 23 de ani atunci când a comis crima. Președintele francez de atunci, Nicolas Sarkozy, a afirmat că ucigașul s-a autoradicalizat pe internet. “Mohamed Merah s-a autoradicalizat prin intermediul Internetului, ceea ce l-a condus la terorismul cel mai brutal fără niciun avertisment şi fără tranziţie. După informaţiile noastre, nu exista o celulă”, spunea Sarkozy.
Un an mai târziu, în 2013, un alt tânăr autoradicalizat și cu legături cu teroriștii a atacat și a rănit la gât cu cuțitul un soldat care patrula la metroul de la La Defense, Franța. Polițiștii confirmau atunci că Alexandre, autorul atacului, este de origine franceză și că se știa că s-a convertit la islam în 2009.
Premierul Franței, Manuel Valls, care ocupa funcția de minstru de Interne în 2013, declara după atac că “internetul a devenit astăzi un vector de propagandă, radicalizare și recrutare pentru terorismul jihadist, dar și pentru celulele de extremă dreaptă. Există în Franța actualmente o sută de indivizi susceptibili să comită acte criminale și mai multe sute de persoane radicalizate”.
Militari englez, ucis de radicaliști
Tot în Franța, în 2014, urma să aibă loc un alt atac cu legături teroriste. Polițiștii francezi au împușcat mortal atunci un bărbat care îi agresase cu un cuțit strigând “Allahu Akbar”, într-un comisariat din Joué-lès-Tours. În urma atacului, secția antiteroristă a parchetului din Paris s-a sesizat. “Ancheta se orientează către un atentat împotriva forțelor de ordine motivat de islamismul radical”, declarau atunci surse judiciare.
Autoritățile susțineau, la acea dată, că întoarcerea acasă a jihadiștilor francezi care au luptat în Siria individual sau pentru SI rămâne cel ami mare risc, dar individul izolat autoradicalizat este la rândul lui un pericol, cu atât mai mult cu cât este vorba de acte mai dificil de dejudecat.
Și Anglia a trecut prin momente grele din cauza atacurilor teroriste comise de indivizi autoradicalizați. În 2013, un militar birtanic a fost ucis, iar alte două persoane au fost rănite prin împușcare, în sud-estul Londrei, într-un incident terorist.
Surse judiciare declarau la acel moment că militarul a fost atacat cu o sabi și a fost decapitat, cei doi agresori filmând incidentul. De asemenea, aceștia au strigat la sfârșit “Allahu Akbar” (“Allah e mare”).
Carnagiu, în California
Un alt caz de autoradicalizare soldat cu un atac sângeros a fost înregistrat recent în Statele Unite ale Americii. Syed Rizwan Farook a zguduit California în urmă cu doar o săptămână și a ucis nu mai puțin de 14 persoane. Un oficial din cadrul serviciilor americane, citat de CNN, a declarat sub protecția anonimatului că “Syed Rizwan Farook devenise radicalizat și avea legături cu indivizi investigați de FBI pentru terorism internațional”.
Specialiștii susțin că radicalizare acestuia a avut o contribuție importantă în atacul care este posibil să fi fost generat de pierderea locului de muncă. Paisprezece persoane au fost împușcate mortal, iar alte 20 au fost rănite în incidentul armat orașul californian San Bernardino. Atacul a avut loc în sala de conferințe a unui centru pentru tratarea persoanelor cu deficiențe cognitive. Autorii atacului, Syed Rizwan Farook și partenera sa Tashfeen Malik, au fost împușcați mortal în confruntări cu poliția. Farook, în vârstă de 28 de ani, era cetățean american.
Totodată, șeful Poliției regionale, Jarrod Burguan, a declarat că în apartamentul autorilor atacului au fost găsite numeroase arme de foc, 5.000 de gloanțe și 12 dispozitive artizanale, armament suficient pentru a comite un alt carnagiu.