Mulți dintre noi fac din obiceiul de a savura o cafea dimineața un moment important al zilei. Cu toate acestea, există o tendință modernă de a lua cafeaua de la automate. Acestea sunt prevalente în întreaga lume, dar oare cât de sigure sunt din punct de vedere medical? În ultimii ani, numeroase studii au atras atenția asupra riscurilor asociate cu cafelele servite prin intermediul automatelor. Printre cele mai importante aspecte se numără bacteriile care s-ar putea dezvolta în interiorul dispozitivelor și care ar putea îmbolnăvi consumatorul.
În România există deja o situație alarmantă, cu peste 100.000 de automate de cafea în întreaga țară, de la locurile publice de muncă până la locurile de distracție, iar cifra continuă să crească, iar medicii atrag atenţia că unele automate nu respectă reguli de igienă şi pot fi adevărate pericole pentru sănătate.
Cele mai norocoase date pentru nuntă în 2024, conform astrologilor
Multe dintre automatele de cafea din România încalcă legea din cauza faptului că nu sunt conectate la rețeaua publică de apă, ci folosesc apă din bidoane. Autoritățile au avertizat că aceste automate funcționează ilegal și reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea consumatorilor. În condiții de depozitare necorespunzătoare, aceste automate se transformă rapid în incubatoare de bacterii și alte microorganisme dăunătoare sănătății umane.
Acestea pot să dea toxiinfecţii alimentare cu diaree, cu vomă, care poate să meargă până la forme severe de deshidratare, febră mare, dureri de cap. La persoanele cu imunitate scăzută poate să dea şi forme de septicemie care sunt foarte grave”, atrage atenţia Valentina Boboc, medic de familie, citat de Doctorul Zilei.
Un avertisment similar este lansat şi de preşedintele ANPC, Horia Constantinescu: „Avem nevoie şi de ajutorul consumatorilor, acolo unde aceştia observă nereguli sau lipsă de igienă, au posibilitatea să ne transmită prin intermediul unei aplicaţii pe care o găsesc pe pagina autorităţii noastre. Acolo unde le depistăm în afara clădirilor, cu siguranţă sunt identificaţi operatorii economici şi sancţionaţi corespunzător”.
Potrivit specialiştilor, persoanele care beau doua cafele de la automat intr-o zi depasesc rapid maximumul de cofeina admis, iar in timp supradoza duce la formarea pietrelor la rinichi. In cele mai multe cazuri, cafeaua de la aparate este mai mult un amestec de chimicale decat de boabe macinate.