În ciuda promisiunilor inițiale ale Guvernului de a reduce cheltuielile și de a implementa măsuri de austeritate în companiile de stat, se constată că mai multe astfel de entități au acordat generoase prime de Crăciun și bonusuri angajaților lor. Această decizie vine în contrast cu eforturile de control al deficitului și cu așteptările de austeritate impuse în sectorul bugetar.
Transgaz, paradisul bonusurilor
Transportatorul național de gaze Transgaz, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, a acordat în luna decembrie a anului curent, un adaos de Crăciun în valoare de 1.000 lei net/angajat, dublu față de anul trecut. Numărul total al angajaților Transgaz este de 4.000, astfel că suma totală se ridică la 4 milioane de lei.
Compania spune că adaosul a fost acordat conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă în vigoare. Amintim că Transgaz este una dintre companiile de stat exceptate de la „ordonanța austerității”, scrie economedia. Recent, compania a lansat o licitație să cumpere 735 de telefoane mobile pentru angajați, din care 80 de iPhone-uri de ultimă generație.
CNAIR, generos cu angajații
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis că a acordat tichete cadou de 680 lei per salariat (din care valoarea de 300 lei/ persoană este neimpozabilă), unui număr de 6.998 de salariați, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, conform Contractului Colectiv de Muncă (CCM). Astfel, suma totală se ridică la circa 4,75 milioane de lei.
Producătorii au pregătit 7,5 milioane de cozonaci pentru Crăciun, dar cererea este scăzută
În ceea ce privește bonusurile de performanță, primele de succes, de performanță, adaosuri sau venituri suplimente sub orice altă formă, CNAIR a menționat că nu acordă acest gen de bonificații personalului din cadrul companiei.
Și lista continuă
STB Societatea de Transport București a acordat anul acesta atât prime de fidelitate și prime de pensionare, cât și cadouri în bani pentru femei cu ocazia zilei de 8 Martie și pentru copiii salariaților cu ocazia Crăciunului, în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă.
Conform companiei, în anul 2023 au fost acordate următoarele drepturi, în valoare totală de 6.612.138 lei:
– prime de fidelitate și de pensionare pentru 723 salariați, în sumă totală de 5.581.338 lei;
– cadouri în bani cu ocazia zilei de 8 Martie (150 lei/ salariată) în sumă totală de 372.300 lei;
– cadouri în bani cu ocazia sărbătorii de Crăciun (150 lei/copil) în sumă totală de 658.500 lei.
Complexul Energetic Valea Jiului a transmis că a acordat un adaosul pentru Crăciun de 300 lei/salariat, pentru 2.003 beneficiari, totalizând o valoare de 600 mii lei. Compania spune că adaosul a fost acordat în baza Contractului Colectiv de Muncă.
Compania Națională „Loteria Română” a acordat prime pentru aproximativ 2.456 de angajați, în sumă totală de 7.584.198 lei brut, conform Contractului Colectiv de Muncă.
Nuclearaelectrica a transmis că acordă prime pe criterii meritocratice, conform politicii de salarizare, dar că sumele nu pot fi dezvăluite.
Cele câteva companii care nu au acordat bonusuri sau prime
Tarom a anunțat că, deoarece trece printr-un amplu proces de restructurare, „pentru anul 2023 compania nu a prevăzut nici un fel de suplimente sau venituri suplimentare, fie ele bonusuri sau prime sau adaosuri de orice natură”.
Compania Națională „Poșta Română” a transmis că nu are prevăzută pentru luna decembrie 2023 acordarea de prime de Crăciun sau alte prime.
Exim Banca Românească a transmis că nu a acordat prime la finalul anului 2023.
Metrorex a transmis că acordă ajutoare sociale, cu încadrare în limita de 5%, așa cum au fost prevăzute în Bugetul de Venituri și Cheltuieli aprobat pentru anul 2023. Pentru anul 2023, compania a transmis că nu acordă premii sau prime de Crăciun.