Potrivit sursei citate, cei doi miniștri de externe au exprimat satisfacția pentru nivelul foarte bun al relației bilaterale, ridicată la nivel de Parteneriat Strategic prin semnarea Declarației Comune pe această temă de către Președinții celor două state, la București, la 11 octombrie 2022. De asemenea, la propunerea ministrului român de externe, a fost convenită încheierea unui Plan de Acțiune pentru implementarea Declarației Comune.
Ministrul Bogdan Aurescu a salutat concluziile Raportului analitic privind alinierea Georgiei la acquis-ul european, publicat de Comisia Europeană la 2 februarie 2023, și a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru avansarea Georgiei în direcția obținerii statutului de candidat la aderarea la UE.
În context, șeful diplomației române a reiterat disponibilitatea României de a oferi asistență tehnică, pe palierele relevante, pentru a susține partea georgiană în implementarea angajamentelor sectoriale asociate avansării agendei europene, în continuarea sprijinului acordat anterior de România. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, importanța atingerii, prin procesul de reformă, a reperelor de etapă incluse în Opinia Comisiei Europene din iunie 2022.
Șeful diplomației române a apreciat cooperarea Georgiei cu structurile NATO și a reiterat sprijinul României pentru parcursul euroatlantic al Georgiei, în conformitate cu abordarea transparentă a României pentru politica NATO a „Ușilor Deschise”, inclusiv în contextul exercitării de către țara noastră, împreună cu Regatul Unit, a mandatului de Ambasadă - Punct de contact NATO la Tbilisi în perioada 2023-2024.
"Întrevederea a prilejuit, totodată, un schimb util de opinii privind evoluțiile de securitate din Caucazul de Sud. Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul consecvent al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, și a asigurat partea georgiană că țara noastră va rămâne un promotor activ al implicării consistente a UE în procesul de reglementare a conflictelor prelungite din regiune.
La rândul său, ministrul georgian de externe a mulțumit în mod deosebit României pentru sprijinul acordat pentru obținerea perspectivei europene de către Georgia și pentru integrarea euroatlantică a țării sale, respectiv pentru continuarea prezenței consistente a experților români în Misiunea UE de Monitorizare din Georgia (EUMM).
Ministrul georgian de externe l-a invitat pe omologul român să facă o vizită în Georgia, invitația fiind acceptată de partea română", mai arată comunicatul MAE.