UPDATE: Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a revenit cu informații suplimentare despre descoperirea unor resturi dintr-o dronă rusească în Tulcea:
„Am avut aseară în jurul orei 6 indicii că echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu o dronă. S-au făcut lucrurile obișnuite în astfel de cazuri, echipele au luat probele pe care le analizează cu echipamentele avute la dispoziție în cadrul MApN”, a explicat ministrul Apărării.
Demnitarul a menționat că el este cel care i-a spus șefului statului că pe teritoriul României nu au căzut drone rusești, așa cum susțineau ucrainenii.
„Eu i-am furnizat această informatie (șefului statului, n.red.) Când i-am comunicat, m-am bazat pe toate datele puse la dispoziție de colegii din MApN și care duceau la această concluzie. Informarea mea s-a bazat pe ce am avut la dispoziție. Informarea a fost cu bună-credință”, a declarat Angel Tîlvăr.
Ministrul a precizat că după ce a aflat de resturile găsite în Tulcea, l-a informat imediat pe Iohannis.
„L-am pus la curent și l-am informat cu măsurile pe care urmam să le luăm. Noi verificăm ce tip de dronă este, ce proveniență are. Efectuăm verificări tehnice profesioniste și noi tot timpul suntem în contact cu aliații NATO”, a indicat acesta.
După ce în ultimele zile au avut loc mai multe atacuri cu drone la porturile ucrainene de pe Dunăre, pe granița cu România, acum au fost descoperite resturile unei drone pe teritoriul țării noastre.
Conform datelor inițiale, fragmente provenind de la o dronă utilizată de Rusia în atacuri împotriva unor obiective din Ucraina au fost descoperite în România, indicând astfel că aparatul de zbor fără pilot s-a prăbușit pe solul românesc.
Bucăţile de dronă găsite pe teritoriul României ar putea sa fie mai vechi şi să nu provină de la atacul aerian rusesc asupra portului ucrainean Izmail, transmit surse guvernamentale.
Conform acestora, bucata se află la 100 de metri de apă, într-o zonă cu vegetaţie abundentă.
"Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public şi confirm că s-au găsit bucăţi care ar putea fi o dronă", a declarat ministrul Apărării pentru o televiziune de știri.
„Este important să întărim și noi misiunile de vigilență. Echipamentele pe care le folosim rămân în continuare funcționale și în fază de precauție și zonă crescută. (…) Nu s-a pus problema (evacuării) ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare”, a mai declarat ministrul.
Resturile au fost localizate în județul Tulcea, în apropierea localității Plauru, la frontiera cu Ucraina, în urma atacurilor nocturne asupra porturilor dunărene ucrainene.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat și el, miercuri, că au fost găsite bucăți dintr-o dronă pe teritoriul României.
„Da, e de ieri. E la 100 de metri de apă, într-o zonă de junglă, acum defrișează. (…) Dacă tot ați făcut push au căutat și-n junglă”, le-a răspuns Marcel Ciolacu jurnaliștilor.
Purtătorul de cuvânt al MApN, generalul Constantin Spînu, a declarat că au fost descoperite, marți seară, pe malul românesc al Dunării, în apropierea localității Ceatalchioi, „mai multe elemente care pot fi asimilate unor elemente de dronă”, iar echipa de investigație a ridicat probe pentru a face analize, astfel încât să se stabilească proveniența și când au ajuns în România.
Purtătorul de cuvânt al MApN a precizat că „au fost stabilite măsuri de întărire a capacității tehnice de monitorizare și de securizare a spațiului aerian”.
„Într-o locație foarte aproape de malul Dunării, în care echipele de investigație ale MApN care cercetează de mai multe zile, în cursul serii au semnalat mai multe elemente care pot fi asimilate unor elemente de dronă. (…) Au fost ridicate probe și în urma analizelor vom pute stabili proveniența și când au ajuns. La acest moment nu putem face legătură între atacuri recente sau mai vechi. Și anul trecut am avut o situație când resturile unei drone au fost descoperite pe malul românesc al Dunării”, a precizat Spînu.
Este de menționat că mai mulți rezidenți din Chilia Veche, România, au raportat că în noaptea de marți spre miercuri au avut loc explozii peste Dunăre, în orașul ucrainean Chilia Nouă, fenomene care au putut fi observate direct de pe teritoriul românesc.