De altfel, coșmarurile au ajutat anterior să indice prezența mai multor probleme mintale ca anxietate sau sindromul de stres posttraumatic.
Jason Ellis, cercetător în cadrul Centrului pentru Cercetarea Somnului de la Universitatea Northumbria, a declarat că există destule cercetări asupra viselor și coșmarurilor făcute după „Freud și alți profesori psihoanalitici”. Omul de știință a explicat că, în general, coșmarurile ar putea face parte dintr-un proces de gestionare a sentimentelor. În timpul unui vis neplăcut, problemele și sentimentele sunt transformate în personaje și scenarii pentru a-i ajuta pe oameni sp înțeleagă și să-și rezolve problemele din viața reală înmod psihologic.
Studiul care a analizat impactul coșmarurilor asupra bolilor cardiovasculare a inclus peste 3.000 de veterani militari de vârstă mijlocie, iar rezultatele au fost surprinzătoare. Cei care aveau cel puțin două coșmaruri pe săptămână prezentau un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace precum hipertensiune sau infarct miocardic.