Șeful DSU a precizat pe pagina de Facebook, marți, că este plecat din țară dar că a văzut „discuțiile referitoare la gradele de rudenie care ar exista între anumiți angajați ai inspectoratelor pentru situații de urgență din țară și am urmărit că domnul ministru a ordonat un control în acest sens iar IGSU la rândul lor începuseră anumite verificări asupra legalității situațiilor care există. Deci până aici nu este nimic de comentat și așteptăm să vedem concluziile”.
„Ieri însă am văzut cum la Libertatea se face o mare dezvăluire cum că inspectorul general al IGSU, general Dan Iamandi, are și el soția în rândul angajaților instituției. Se pune și semnul întrebării asupra credibilității acestuia care este la capul instituției care verifică aceste aspecte în țară. Domnul general Iamandi, un militar cu carieră de 30 de ani, s-a căsătorit cu o angajată al ISU Iași în cursul anului 2017. Aceasta era deja angajată de ani de zile în cadrul inspectoratului respectiv, unde dânsul era inspector șef. După căsătorie, domnul general s-a mutat la București, ocupând funcția de inspector general, iar soția acestuia a rămas la Iași în cadrul ISU Iași, chiar dacă el ar fi avut puterea, și posibilitatea, să o transfere la sediul IGSU din București, ca să fie aproape de el, însă în doi ani de zile acesta nu a făcut acest lucru. Oare ce soluție aveau cei doi că să fie totul alb imaculat din punctul de vedere al unora? Să fie dată doamna afară din inspectorat? Să divorțeze? Să plece domnul inspector general din inspectorat?”, se întreabă Raed Arafat.
Secretarul de stat mai spune că „astfel de situații există în toate instituțiile, civile, militare, publice, private...”
„Oamenii se cunosc, se împrietenesc, se căsătoresc, unii devin nași alții devin fini, totul în interiorul instituției sau al firmei, după ce aceștia au fost deja parte din respectivă instituție. Oare ce soluții există care să ducă la mulțumirea criticilor din media și a celor care comentează lucrurile fără să cunoască povestea din spate sau realitatea situației? Să emitem o lege care să interzică relațiile de prietenie, căsătoriile și orice altă interacțiune, cu excepția relațiilor strict profesionale, între angajații unei instituții și să punem după aceea pe unii care să urmărească angajații, și să raporteze superiorilor, că să putem lua măsurile la timp înainte de a se sesiza vreun jurnalist și să înceapă să atace instituția și angajații ei?”, adaugă el.
„Va dați seama cred că stfel de demersuri nu ar fi constituționale și nici corecte din oricare punct de vedere și ar crea o vânătoare de vrăjitoare fără sfârșit. Ce am face atunci cu cei care au relații apropriate dar nu sunt căsătoriți? Le dăm afară când se află sau cum ne propun oare jurnaliștii de la Libertatea?”, se mai întreabă Arafat.