Coeficientul de umplere din principalele 40 de lacuri de acumulare este de peste 70%, iar necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează în sistem centralizat este asigurat, a anunţat luni Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).
"Specialiştii noştri continuă monitorizarea fenomenului de secetă şi iau măsurile necesare în direcţia păstrării rezervelor de apă în marile lacuri de acumulare. Astfel, este asigurat necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează în sistem centralizat. Precipitaţiile din ultima perioadă şi gestionarea eficientă a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosinţă complexă) administrate de Administraţia Naţională "Apele Române", respectiv Hidroelectrica, au contribuit la creşterea coeficientului de umplere, acesta fiind astăzi peste 70%", a anunțat ANAR.
„Pe parcursul acestei săptămâni, debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar la valoarea de 2.250 metri cubi pe secundă (mc/s), dar rămâne sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s)”, potrivit prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la sfârșitul acestei săptămâni, 17 septembrie 2022.
"Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu formare de viituri rapide şi efecte de inundaţii locale, pe unele râuri din zona de deal şi munte din jumătatea de nord a ţării. Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staţionare", potrivit INHGA.
„În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând primele zile ale intervalului, când vor fi în creştere pe sectorul Cernavodă - Tulcea şi ultimele zile ale intervalului, când vor fi relativ staţionare pe sectorul Gruia - Corabia. (...)
Pe râurile din ţară, în perioada 11 - 17 septembrie, debitele medii zilnice vor fi în creştere în primele două zile ale intervalului de prognoză în jumătatea de nord a ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării”, a mai anunțat INGHA.