Printr-o propunere de lege, UE vrea să le impună producătorilor de cafea să fabrice capsule biodegradabile și compostabile, pentru reducerea deșeurilor toxice sau a căror recuperare presupune procese energofage, așa cum este aluminiul.
În plus, având în vedere că de la începutul anului 2024 colectarea separată a deșeurilor biologice va fi obligatorie în UE, nu ar fi nevoie de o infrastructură separată dedicată pentru colectarea, sortarea și reciclarea organică a capsulelor de cafea compostabile certificate.
Reglementarea vine însă în conflict cu marii producători, pentru că majoritatea capsulelor de cafea de pe piață sunt fabricate fie din aluminiu, fie din plastic.
„Războiul” capsulelor de cafea: UE propune interzicerea lor, producătorii nu sunt de acord
Producătorii acestor tipuri de capsule de cafea ar putea să înregistreze pierderi uriașe, dacă propunerea de lege din partea UE va fi aplicată. În multe state membre ale Uniunii Europene, consumul de cafea se află la un nivel destul de ridicat, potrivit unor statistici. De exemplu, în Germania, anual sunt consumate în jur de 1.300 de cești de cafea pe cap de locuitor. De altfel, Germania și Austria sunt statele care se situează pe primele locuri, când vine vorba despre gospodăriile echipate cu aparate de cafea ce funcționează pe bază de capsule, potrivit ziarulromanesc.de.
Printre cei care doresc să se opună acestei interziceri din partea UE se numără și Federația Europeană a Cafelei. Pe listă s-ar afla și compania Nestle, care a transmis că până în prezent a investit peste 300 de milioane de euro pentru reciclarea capsulelor fabricate din aluminiu