Pandemia intră într-o etapă diferită. Credem că se îndreptă, mai ales că ne așteptăm ca rata vaccinării să crească, spre o coexistență cu virusul, spre faza endemică”, a spus dr. Matshidiso Moeti.
Directoarea OMS Africa a mai precizat că numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 de pe continent ar putea fi de șapte ori mai mare decât sugerează datele oficiale, iar decesele cauzate de virus ar putea fi de două până la trei ori mai numeroase.
Îngrijorările privind numărarea deficitară au fost determinate de o serie de studii și anchete serologice – desfășurate inclusiv în Africa de Sud, țară care are unul dintre cele mai evoluate sisteme de supraveghere a bolilor de pe continent – care sugerează existența unor rate mai mari de infectare decât se credea anterior.
Africa este cea mai recentă regiune despre care OMS a sugerat că ar putea ieși din faza de pandemie și s-ar putea îndrepta către o stabilizare a situației.
Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat săptămâna trecută că bătrânul continentul ar putea intra în curând într-o „lungă perioadă de liniște” care echivalează cu o „încetare a focului” în pandemie, datorită severității mai scăzute a variantei Omicron, nivelurilor ridicate de imunitate și apariției temperaturilor mai ridicate, de primăvară.
Evaluarea sa optimistă arată că regiunea europeană, care include 53 de țări, printre care și Marea Britanie, se află într-o poziție de mai bună protecție în fața virusului, care ne-ar putea „aduce o pace durabilă” și în ipoteza că ar apărea o nouă tulpină, mai virulentă decât Omicron.